Gå direkt till textinnehållet

Kommunchefer kritiserade granskning – i gruppmejl till HPs anställda

Fem kommunchefer i Halmstad kritiserade Hallandspostens granskning – i ett gruppmejl till samtliga anställda på tidningen. ”Jag såg det som ett försök att undergräva mig inför personalen”, säger HPs chefredaktör Viveka Hedbjörk.

Hallandsposten har den senaste tiden granskat den högsta ledningen och kommundirektören i Halmstad, bland annat efter att vd:ar för två kommunala bolag fått sparken och en upphandling blivit ifrågasatt. Ett tjugotal artiklar har publicerats, den senaste i lördags där HP granskat arvoden till Jimmie Tschander (C), ordförande i bostadsbolaget Halmstad Fastigheter AB.

Granskningen har lett till att relationen mellan Hallandsposten och flera kommunpolitiker och tjänstemän blivit frostig.

Jimmie Tschander hade inför helgens artikel vägrat att ställa upp på intervju med HPs reporter, som i stället fick ställa frågor via sms.

Annons Annons

Centerpartiets ordförande i Halmstad, Anna Ginstmark, anser att ”HP haussar upp ett förakt” och har beskrivit det som ”osmakligt” och ”lite löjligt”. Andra politiker i Halmstad har i sociala medier karakteriserat granskningen som ”en personjakt”, ”ett drev”, ”mobbning”, ”förkastlig” och ”på gränsen till bagateller”.

Förra veckan togs konflikten mellan tidningen och Halmstads kommun till en ny nivå. Fyra kommunala förvaltningschefer samt samhällsbyggnadsdirektören författade ett gruppmejl till 43 medarbetare på Hallandsposten och kritiserade tidningens bevakning. Hallandsposten valde att publicera mejlet som en debattartikel.

Mejlet inleds: ”Till dig som är medarbetare på Hallandsposten. I en dryg månad, och i mer än 20 artiklar, har Hallandsposten rapporterat om Halmstads kommun med olika vinklar kopplat till den högsta koncernledningen och kommundirektören. Vi tycker det är bra och viktigt med granskning, men vi känner inte igen oss i bilden som målas upp av vår chef och hur han verkar i sin yrkesroll.”

De fem kommuncheferna hade tidigare ställt upp på intervju med HP, men ingen artikel publicerades. Cheferna erbjöds möjlighet att få in en debattartikel, men valde i stället att mejla medarbetarna på HP direkt.

”När vi ställer upp på en intervju för att svara på kommuninvånarnas frågor och på hur vi och vår chef utövar makt (leder och styr), och hur vi ser på de uppdrag som tilldelats oss av politiken så väljer ni att inte publicera. Vad hände med vårt gemensamma ansvar för demokratin?” skriver cheferna i gruppmejlet.

Hallandspostens chefredaktör Viveka Hedbjörk replikerar i tidningen:

”I den journalistiska vardagen genomför vi återkommande intervjuer som inte alltid resulterar i en artikel. Så blev det i det här fallet. Det är svårt att hitta en för läsarna intressant vinkel i att fem höga chefer gillar sin chef. Vi skriver inte heller om alla tåg som går i tid eller om alla lyckade operationer på sjukhuset.”

Viveka Hedbjörk säger till Journalisten att hon blev förvånad över gruppmejlet.

– Jag såg det som ett försök att undergräva mig inför personalen. Det skickades inte bara till journalister, utan till alla medarbetare på Hallandsposten, inklusive marknadsavdelningen. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Viveka Hedbjörk.

Vad tänker du om kommunchefernas tilltag?
– Vilken usel rådgivning de har fått på kommunen, tänker jag. Fanns det ingen på kommunikationsavdelningen som kunde säga åt dem att inte trycka på skicka-knappen?

Viveka Hedbjörk uppger att hon fått signaler om att granskningen har påverkat politiker och tjänstemän negativt.

– Jag förstår att många tycker att det är jobbigt att bli granskade, och tyvärr har granskningen lett till att personer blivit utsatta för otrevliga reaktioner i sociala medier, säger Viveka Hedbjörk.

– Men det vi gör är att granska hur skattepengar används och hur förtroendevalda utnyttjar det förtroende de har fått av väljarna. Det är vårt jobb.

En kritik mot granskningen har varit att den kan upplevas som raljant, bland annat när ni skriver i en bildtext att C-ordförande Anna Ginstmark stavat fel på partikollegan Jimmie Tschanders förnamn. Vad säger du om den kritiken?
– Vi försöker vara så transparenta som möjligt och eftersom granskningen är omfattande finnas det detaljer som kan uppfattas som bagatellartade. I det här fallet hade vi citerat en kommentar på Facebook från Anna Ginstmark där hon stavat Jimmie Tschanders namn fel.

Hur är relationen mellan er och kommunens politiker och tjänstemän?
– Vi är inte ute efter att ha en relation med kommunföreträdare. Man jag har fått oroväckande signaler från annonsavdelningen om att personer i kommunen uppgett att det ”blir svårt att samarbeta med er framöver”.

Vad tänker du om det?
– För det första har vi inget samarbete med kommunen; affärsrelationen är den att kommunen ibland köper annonsutrymme av oss. Jag har bett annonssäljarna att informera mig om de får veta att kommunen överväger att dra in annonsering på grund av våra granskningar, för det vore allvarligt.

Fler avsnitt
Fler videos