Gå direkt till textinnehållet

Klimatmagasinet Effekt lägger ned

Klimatmagasinet Effekt lägger ned efter tio år. Chefredaktören Anders Hellberg tror att andra medier kommer att ta vid: ”Vi har trots allt kommit en bit framåt i Sverige.”

Klimatmagasinet Effekt grundades av David Jonstad, Sara Jeswani och Jesper Weithz. Första numret kom ut i september 2009. Höstnumret 2019 blir det sista.

Varför då, Anders Hellberg?
– I september fyller Effekt tio år, och vi som står bakom tidningen har känt att det nu därför har varit ett bra tillfälle att börja fundera på framtiden. Ska vi fortsätta tio år till som vanligt? Ska vi förnya tidningen på något sätt? Eller ska vi lägga ner medan vi fortfarande tycker det här är kul, och på så sätt undvika att det hela rinner ut i sanden så småningom?

– Sedan början av året har vi diskuterat en rad olika scenarier fram och tillbaka. Till sist landade vi i att vi i höst avslutar vår verksamhet med något av ett framåtblickande specialnummer, som vi hoppas ska bli ett värdigt farväl till våra prenumeranter. Alla har varit överens om beslutet, så det har inte varit några sura miner.

Annons Annons

Ni skriver på er sajt att ni är övertygade om att Effekts ambition att belysa klimatfrågan ur ett systemkritiskt perspektiv kommer att föras vidare av andra medieaktörer – hur säkra är ni på det?
– I sista numret kommer vi föra en del längre resonemang om hur vi anser att svenska medier har tagit sig an de här frågorna genom åren. För att inte föregå den diskussionen så kan jag väl kort konstatera att mycket görs bra i dag och mycket skulle kunna göras betydligt bättre.

– Jag är ändå helt övertygad om att både intresset för och kunskapen om miljö- och klimatfrågorna kommer fortsätta att öka framöver, både bland läsare och bland oss journalister. Det är kanske värt att påminna om att vi i Sverige trots allt har kommit en bit framåt. För jämför bara med när Effekt startades 2009, då ville ju medier ofta ha med en klimatskeptiker i intervjuerna, med argumentet att båda sidor skulle få komma till tals. Där är vi tack och lov inte kvar och stampar idag.

Fler avsnitt
Fler videos