Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundets remissvar: Avskaffa Pul och 7:16

I ett remissvar ställer sig Journalistförbundet bakom ett delbetänkande från offentlighets- och sekretesskommittén, med undantag för ett par punkter.Kommittén föreslår att myndigheter ska tvingas lämna ut allmänna handlingar även i elektronisk form, och inte som idag enbart på papper.

I ett remissvar ställer sig Journalistförbundet bakom ett delbetänkande från offentlighets- och sekretesskommittén, med undantag för ett par punkter.

Kommittén föreslår att myndigheter ska tvingas lämna ut allmänna handlingar även i elektronisk form, och inte som idag enbart på papper. Detta stödjer Journalistförbundet men är kritiskt till att det elektroniska utlämnandet föreslås kunna begränsas genom lag eller förordning.

Förbundet protesterar även mot att kommittén är positiv till 7:16 i sekretesslagen och dess koppling till personuppgiftslagen, eftersom bestämmelsen enligt förbundet kan leda till att i stort sett alla personuppgifter omfattas av sekretess.

Annons Annons

Myndigheter ska bli tvugna att sammanställa uppgifter

Enligt 7:16 gäller sekretess om det kan antas att ett utlämnande medför att uppgifter kommer att behandlas i strid med Pul. Journalistförbundet kräver att både Pul och 7:16 avskaffas.

Vidare vill kommittén att det skrivs in i TF att myndigheter ska vara tvungna att göra datakörningar för att sammanställa uppgifter ur allmänna handlingar, under förutsättning att det kan ske med rutinartade åtgärder. Detta gäller dock handlingar som innehåller personuppgifter.

sw@sjf.se

Läs hela remissvaret:

http://www.sjf.se/om/default.asp?ID=396&type=N&cat=om&subcat=242

Fler avsnitt
Fler videos