”Journalisters löner
måste ner en tredjedel”

16 december, 2013

Om tio år finns inga papperstidningar. Och om journalistiken ska överleva digitalt måste tidningarna revolutionera sig själva och journalisterna gå ner en tredjedel i lön, hävdar Metro Internationals utvecklingsdirektör David Trads.

Danska Journalisten har tagit del av en kolumn av David Trads i ett nummer av magasinet Ræson som utkommer senare denna vecka.

Enligt Trads dystopiska vision, som i första hand är en spådom om utvecklingen i Danmark, kan man om tio år bara konsumera nyheter på mobil, i dator eller via plattformar som vi ännu inte känner till.

”Papperstidningen är ett döende medium, den hade sin tid. Nu håller det på att ta slut. Inte i morgon, inte nästa år, men om maximalt tio år kommer den sista tidningen ut i Danmark”, siar Trads.

Han anser att om tidningarnas starka journalistiska produkt ska överleva måste det till massiva investeringar på digitala plattforma och en rejäl lönesänkning för journalisterna.

Om fackföreningarna vill stoppa framtida uppsägningar och rädda journalistiken bör de gå i bräschen för att i avtalen sänka journalisternas löner med en tredjedel, menar David Trads.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies