Gå direkt till textinnehållet

”Inte frilansars uppgift att lösa mediekrisen”

Striden om frilansarvodena på Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad fortsätter. I dag delade Frilans Syd ut flygblad utanför Sydsvenskans redaktion i Malmö. "Ledningen snålar in tusenlappar på frilansar", säger ordföranden Torbjörn Hallgren.  

Strax före lunch idag delade en handfull fackligt aktiva frilansar ut flygblad utanför Sydsvenskans entré vid köpcentret Triangeln. Protesten gäller tidningsledningens ovilja att ersätta frilansar för dubbelpubliceringar i de nu samägda sydsvenska tidningarna. Striden om arvodena har pågått hela 2015.

– Vi har förhandlat med ledningen, vi har skickat brev, skrivit debattartiklar, en rad kulturpersonligheter har skrivit en debattartikel – ingenting har hjälpt. Nu testar vi detta för att se om ledningen lyssnar bättre, säger Torbjörn Hallgren.

Tidningsledningen har i vår höjt frilansarvodena med 3 procent, men bara som en generell uppräkning, inte som en reell arvodeshöjning eller kompensation för dubbelpublicering. Torbjörn Hallgren påpekar att de många frilansar som upproret berör är beredda att gå med på mycket.

– Kulturfrilansarna har föreslagit en summa långt under 50 procent, ett jättebra rabatterat pris jämfört med den 100-procentiga ersättning som de har rätt till enligt Journalistförbundets upphovsrättsjurist.

– Ledningen snålar in tusenlappar på frilansar. Man gjorde en vinst på 18 miljoner tror jag, innan de sparkade en massa personer. De har en VD som lyfter mer än 3 miljoner om året. Och så tycker de att de ska spara genom att sparka sina anställda och publicera frilansars texter gratis. Det är så konstigt tänkt. Det är inte frilansar som ska lösa mediekrisen, på det här småsnåla viset.

Vad tror du om chanserna att få ledningen att lyssna?
– Jag har gott hopp om att kunna lösa det här på ett bra sätt. Det kommer en ny VD i augusti, och jag hoppas att man förstår att man måste betala alla sina journalister på ett schysst sätt.

Kan nästa steg bli bojkott?
– Nej, bojkott är inte aktuellt. Vi gillar den sydsvenska tidningen. Vi vill göra den bästa möjliga tidningen. Men jag har full förståelse för att man vill bojkotta en tidning som behandlar sina journalister så här.

Journalisten har sökt Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist. Tidigare i våras skrev hon i ett debattsvar i den egna tidningen bland annat: "Det har aldrig gått att sälja en frilanstext till både Sydsvenskan och HD, så samgåendet stänger inga sådana möjligheter. Däremot har vi kraftigt höjt ersättningarna för de frilansare som tidigare skrivit kulturtexter åt HD, eftersom skillnaderna mellan tidningarna varit stora."

Fler avsnitt
Fler videos