Gå direkt till textinnehållet

Historisk medlemsomröstning för journalister i vår

Nu har Journalistförbundet lagt upp information om medlemsomröstningen i vår. Då ska medlemmarna rösta ja eller nej till det nya Huvudavtalet, som är ett resultat av Trygghetsöverenskommelsen, även kallad las-överenskommelsen.

Det är andra gången i förbundets moderna historia som en medlemsomröstning genomförs. Senast det hände var på 1990-talet, då handlade det om lönerna skulle följa en lönetrappa eller om det skulle bli individuell lönesättning.

– Omröstningen är ett väldigt tydligt kongressuppdrag. Det grundade sig i att det varit väldigt mycket diskussioner kring uppgörelsen om Las och det är en fråga som engagerat många. Det var tre motioner som var väldigt kritiska till hur förbundsstyrelsen hade fattat sitt ställningstagande ett år tidigare, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Hur ska omröstningen gå till?

Annons Annons

– Varje medlem kommer att få ett mejl där det finns en länk till omröstningen. Alla medlemmar som inte har aktuella mejladresser i vårt system kommer att få ett brev hem. Omröstningen kommer sedan att vara öppen under flera veckor för att alla verkligen ska hinna med att rösta.

Exakt när omröstningen ska ske kan man inte lämna besked om ännu.

– Det beror på att förutsättningen för att det ska finnas något att ta ställning till, är att riksdagen klubbar igenom förslaget om lagförändringarna som ska till. Och kalendern för när riksdagen ska fatta beslut är inte satt ännu. Men vi tror att det blir i maj, men det kan också bli i början av juni. Förhoppningsvis vet vi detta inom några veckor, säger Ulrika Hyllert.

– Vårt uppdrag är att se till att omröstningen blir genomförd, och att det finns information som tydliggör vilka konsekvenser ett ja eller ett nej får för olika medlemsgrupper, enligt Ulrika Hyllert.

Vad Ulrika Hyllert själv tycker, är hon förtegen om.

– Min uppgift är inte att tycka. Är det över 50 procent av de yrkesaktiva medlemmarna som röstar så blir resultatet beslutande, annars blir det rådgivande. Vi vill att över 50 procent ska rösta så att det blir tydligt vad som är medlemsviljan.

På hemsidan kommer det att finnas en frågelåda där man kan ställa frågor om det är någon information man saknar. Hon hoppas också att klubbarna och medlemmar hör av sig om de vill veta mer.

– Jag kommer att göra allt för att så många som möjligt ska rösta. Det är därför vi redan nu går ut med information. Vi måste nå både de som är väldigt engagerade och de som inte brukar tänka på de här frågorna. Men det är viktigt att poängtera, vi röstar inte om lagförändringarna, vi röstar om det nya Huvudavtalet som är ett kollektivavtal för hela den privata arbetsmarknaden.

Nu ligger information om den kommande medlemsomröstningen ute på förbundets hemsida.

Fler avsnitt
Fler videos