Gå direkt till textinnehållet

Hall Media stänger sex lokalredaktioner och lägger ner printtidningar

Sparpaketet på Hall Media Jönköpings-Posten, Värnamo Nyheter och Falköpings Tidning kommer från och med februari inte att existera som printprodukter. I stället slår Hall Media ihop alla sina prenumererade papperstidningar, utom en, till två länstidningar – en i Småland och en i Skaraborg. Samtidigt läggs sex lokalredaktioner ner.

I morgon lördag kommer prenumeranter på Jönköpings-Posten, Värnamo Nyheter, Smålands-Tidningen, Smålands Dagblad, Vetlanda-Posten och Tranås Tidning istället för sin vanliga tidning att få ett ”smakprov” på en sammanslagen länstidning. Syftet med testet är att få in reaktioner från läsare inför den riktiga lanseringen av den nya länstidningen i februari. Lördagstidningen kommer enligt Hall Media att nå ut till 151 000 läsare.

Samma modell kommer också att användas för Hall Medias titlar i Skaraborg, med en länstidning som ersätter Falköpings Tidning, Skaraborgs Läns Tidning och Västgöta-Bladet. Ett smakprov går ut till prenumeranterna i Skaraborgsområdet den 20 december.

Samtidigt flyttar Hall Media sin huvudort i Skaraborg från Skövde till Falköping, eftersom antalet prenumeranter är betydligt större i Falköping än i Skövde. Falköping ligger också mer centralt i spridningsområdet, samt närmare Jönköping.

Annons Annons

De nya tidningarna har arbetsnamnet ”Tidningen” (se bild ovan för hur ”smakprovet” ser ut).

Däremot kommer de nuvarande titlarna att finnas kvar digitalt, både på sajter och i appar. Endast tidningen Smålänningen i södra Småland med ett relativt avskilt spridningsområde kommer att finnas kvar som printprodukt, där blir nedbemanningen också liten – från tio till nio redaktionella tjänster.

Den nya redaktionella organisationen på Hall Media är färdigförhandlad, och 37 redaktionella tjänster försvinner. Sex lokalredaktioner läggs ned: Gnosjö, Mullsjö, Aneby, Markaryd, Sävsjö och Huskvarna.

– Det rimmar väldigt illa med ledningens löfte om att undvika vita fläckar. Det kommer att medföra sämre journalistisk bevakning, säger Joel Jonsson, ordförande i journalistklubben på Hall Media.

Värnamo Nyheter drabbas hårt och går från 10,5 till 5,5 redaktionella tjänster. Smålandstidningen går från 23 till 11,5 redaktionella tjänster. Det beskrivs internt som en ”slakt”.

– Det är en rejäl nedskärning. Ledningen har hela tiden sagt att besparingen inte ska påverka journalistiken negativt, men det är svårt att se hur den inte ska kunna göra det, säger Joel Jonsson.

Hur är stämningen bland medlemmarna?
– Många är upprörda, arga, ledsna och förstås oroliga.

Hall Medias redaktionella chef och ansvarig utgivare Herman Nikolic säger till Journalisten att även om det handlar om en stor nedbemanning kommer antalet reportrar i fält att vara stort.

– Ta till exempel Värnamo Nyheter som idag har sex allmänreportrar, de kommer att bli fem. Det vi gör är att flytta ta bort en nyhetschef, en deskreporter och två tjänster från sporten. De funktionerna centraliseras i stället till Jönköping, säger Herman Nikolic.

– Vi lägger ner lokaler på några orter, men vi kommer att fortsätta att bevaka alla kommuner i vårt spridningsområde. Det handlar om att minska antalet ensamredaktörer. Det är ett tungt arbete att sitta själv och bevaka en kommun, så både arbetsmiljömässigt och innehållsmässigt finns det goda skäl att slå samman lokalredaktioner som ligger nära varandra. Vi minskar också på antalet chefer och förenklar redigeringen genom att dra ner på antalet olika tidningsprodukter.

Las-förhandlingar inleddes i går och fortsätter nästa vecka.

– Det finns naturligtvis en risk för uppsägningar men vår ambition är att lösa mycket av övertaligheten på frivillig väg med individuella lösningar, säger Herman Nikolic.

Fler avsnitt
Fler videos