Gå direkt till textinnehållet

Guldspadevinnarna utsedda

Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson, Uppdrag Granskning, vann spaden i TV-klassen för det omdebatterade valstugereportaget, Gellert Tamas fick priset för bästa bok och Kommunalarbetaren knep tidskriftsspaden för sina artiklar om valet 2002.

2002 års bästa gräv-jobb är utsedda. Vinnarna tillkännagavs på Grävande Journalisters seminarium i Göteborg. Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson, Uppdrag Granskning, vann spaden i TV-klassen för det omdebatterade valstugereportaget.

Under Grävande journalisters årsmöte beslutades att införa två nya guldspadeklasser – liten radio och liten TV.

Till ny ordförande i föreningen valdes Thomas Michélsen, tidigare Dagens Nyheter.

Annons Annons

Nästa års grävseminarium hålls i Stockholm.

ALLA VINNARNA

STOR TIDNING (över 100 000 ex):

bryt

Flyktingbarnen, DN, AB, Världen och Vi, Nuri Kino, frilans.

Motivering: För ett mångfasetterat och djuplodande arbete, presenterat i olika medier – Sesam, Världen I dag, Metro, AB och DN – som avslöjat missförhållanden på flyktingförläggningar och övergrepp mot flyktingbarn.

bryt

LITEN TIDNING (under 100 000 ex):

bryt

Sveket mot de unga/Unga missbrukare, Eskilstuna-Kuriren, Eva Burman, Lena Michanek och Mathias Ståhle.

Motivering: För två artikelserier som avslöjar förödande brister i kommunens skyddsnät – särskilt när det gäller ungdomar och missbrukare.

bryt

HEDERSOMNÄMNANDE:

Politikerresor, Mitt i Huddinge, Therese Thomason.

Åldringsvården, Falu Kuriren, Mira Micic.

bryt

BOK:

bryt

Lasermannen, Gellert Tamas.

Motivering: För en gastkramande och djuplodande verklighetsskildring av Sverige i början av 1990-talet som gör den närsynte samtidsbetraktaren klokare och eftervärlden upplyst.

bryt

TIDSKRIFT:

bryt

Valet 2002, Kommunalarbetaren, Bengt Bergsmark.

Motivering: För en fördomsfri granskning av hur vackra vallöften faller platt i mötet med verkligheten – i såväl röda som blå kommuner.

bryt

TV:

bryt

Valstugor, Sveriges Television, Janne Josefson och Lars-Göran Svensson.

Motivering: För ett innovativt grävande om integrationspolitiken som hänsynslöst visar klyftan mellan officiell partiretorik och valstugeåsikter.

bryt

RADIO:

bryt

Från vård till återanpassning till högre staket och insatsstyrkor, SR Folkradion P3, Sandra Foresti och Matilda Uusijärvi.

Motivering: För en serie radioprogram, som avslöjar kriminalvårdens omvandling till en ren fångförvaring och visar hur massmedia okritiskt låter sig styras.

I Guldspade-juryn ingick: Kerstin Brunnberg, SR (ordförande), Barbro Hård, SVT, Eva Mårtensson, Mitthögskolan, Hans Strandberg, Ny Teknik, Torsten Thuren, JMK, Stockholm och Karin Johansson, Sydsvenska Dagbladet.

Dessutom prisades:

DEN GYLLENE DYNAMON

Sven-Ingvar Håkansson, Kristianstadsbladet

bryt

DET LITE STÖRRE JOURNALISTPRISET

(Journaliststudenterna i Sundsvalls pris)

bryt

REA, Sveriges Television

Fler avsnitt
Fler videos