Gå direkt till textinnehållet

Gräv stuvar om efter attacken

Attentatet i Stockholm igår fick ett stort antal deltagare att lämna Grävkonferensen i Uppsala. "Jag är stolt över att tillhöra en bransch som åker till en plats som andra flyr ifrån, för att berätta om vad som händer", säger grävgeneralen Fouad Youcefi.

Fouad Youcefi uppskattar att 50-70 journalister lämnade Gräv under fredagseftermiddagen för att hugga tag i nyhetsläget. 

– Många har sagt till mig, åh vad trist för konferensen, men jag känner tvärtom. Jag är stolt över kåren, säger Fouad Youcefi på lördagmorgonen.

Hur är det med säkerheten för Grävkonferensen?
– Den förstärktes efter attacken igår och vi har en pågående dialog med polisen, säger Fouad Youcefi.

Polisen bedömer dock inte att det finns något förhöjt hot mot konferensen.

Annons Annons

Flera omläggningar i Grävprogrammet har gjorts. Late Night Show ställdes in, både för att den tonen kändes fel, och för att programledarna Jenny Strömstedt och Steffo Törnqvist inte kunde ta sig från Stockholm.

Nu på förmiddagen hölls en extrainsatt och välbesökt programpunkt med en internationell panel om den grävande journalistikens roll vid stora nyhetshändelser som attentatet i Stockholm. Frågor som lyftes var bland annat hur man behåller lugn och en professionell distans när attentat sker på hemmaplan, och hur man undviker att bli ett verktyg för myndigheter.

CBC-profilen Julian Sher betonade att den grävande journalistiken har en viktig roll när de breda medierna packar ihop och åker hem när det akuta nyhetsläget är över.

TTs reporter Ola Westerberg uppmanade till samarbete mellan olika redaktioner för att rapportera om Stockholmsdådet.

– Konkurrens är inte önsvärt i det här läget, menade han.

Uppdrag gransknings Nils Hanson påpekade att ett avslöjande av vad som verkligen hände igår kan komma att dröja i flera år, när hemligstämplade dokument släppts. UG berättade om självmordsbombaren i Stockholm 2010 först flera år senare. 

– Det kan bli att vi kan berätta om gårdagen 2019 eller 2020, sa Nils Hanson.

En annan förändring för Grävkonferensen är att Anna Lindmarker inte kommer att kunna leda Guldspadegalan på lördagskvällen, hon måste jobba med TV4s nyhetsarbete.

 
Fler avsnitt
Fler videos