Gå direkt till textinnehållet

Granskning av kommunanställds cv-lögn gick över gränsen

Kristianstadsbladets ingående och upprepade rapportering om en kommunanställd orsakade henne en oförsvarlig publicitetsskada, slår Mediernas Etiknämnd fast.

I Kristianstadsbladets granskande artikelserie ”Cv-lögnen” har det sammanlagt gjorts mer än 25 publiceringar.

Granskningen handlade inledningsvis om att anställda på en kommunal enhet i en namngiven kommun larmade om dålig arbetsmiljö. Enligt de anonyma anställda som uttalade sig handlade det bland annat om en anställd som var vän till chefen och som tillträtt en ny tjänst. Enligt personalen var hon inte var kompetent för uppdraget och hade agerat ”minichef”. I en rad artiklar avslöjade tidningen sedan att den anställda ljugit i sitt cv om vilka utbildningar hon gått.

De 18 första publiceringarna anmäldes till Allmänhetens Medieombudsman (MO) av den kommunanställda, som avskedats efter att kommunen till en följd av Kristianstadsbladets rapportering inlett en utredning av hennes utbildningar.

MO ser flera medieetiska brister i artikelserien.

De nedsättande uppgifterna om anmälaren, om att hon agerat ”minichef” och saknat kompetens, har kommit anonymt från kollegor, innan felaktigheterna i hennes cv hade upp­dagats. Konkreta exempel på hur hon agerat illa saknas, vilket gör uppgifterna svåra att bemöta. Anmälaren har dock inte fått någon möjlighet att kommentera uppgifterna, vilket är en brist i tidningens rapportering, konstaterar MO.

Samtidigt har hon gått att identifiera i en mindre krets genom artiklarna.

MO anser inte heller att anmälaren haft en sådan ställning som gör att hon får tåla den ingående granskning som tidningens ”fortsatta, ihärdiga, rapportering” med rubriker som ”Ljugande anställd går till motattack” innebar.

MO pekar på ett stort fokus på anmälarens person och på fel hon gjort för fem år sedan. ”En sådan bevakning hade kunnat vara godtagbar avseende en person som haft en klar ansvarsställning i samhället. Men eftersom det inte har framkommit att anmälaren har haft någon sådan ställning, anser MO att den ihärdiga bevakningen har gått över gränsen medieetiskt. Det allmänintresse som motiverat viss granskning av anmälaren, har avtagit i takt med att uppgifterna publicerats gång på gång.”

Mediernas Etiknämnd delar MOs bedömning att Kristianstadsbladet orsakat anmälaren en oförsvarlig publicitets­skada och klandrar tidningen.

Fler avsnitt