Google backar om hatlista

12 mars, 2018

Efter tuff kritik har Google gjort en antisemitisk hatlista ej sökbar i Sverige. En chef på bolaget säger att algoritmerna ska förbättrats, men DNs Martin Gelin menar att det här bara är toppen av "ett isberg av digital extremism". 

Journalisten har i flera artiklar tidigare rapporterat om Google-kritiken. Främst är det Dagens Nyheter och Expressen som har granskat ämnet under veckan som gått. Nu rapporterar DN att den antisemitiska sajten som bland annat påstår sig lista svenska judar inte längre är sökbar. Tidigare har den varit lätt att hitta, men sedan i söndags kväll krävs det mer för att hitta listan via Google. Enligt uppgift till Expressen har beslutet fattats på grund av upphovsrättsintrång, inte hatbrott. 

”Under helgen har vi tryckt ut en preliminär förbättring av en serie algoritmer som vi har som är utformade för att identifiera fall där människor skriver generiskt uppenbara sökfrågor som kan leda till sökresultat med konspirationsteorier. Vi har börjat driva på en rad förbättringar som hjälper de algoritmerna att triggas på svenska”, säger David Price, juridisk chef på Google, till DN.

DNs Martin Gelin menar i en text att det här bara är toppen av ”ett isberg av digital extremism” som håller på att växa ut till ett jätteproblem för demokratin. Extremistiskt innehåll skapar ofta hög trafik och engagemang från användarna, vilket leder till att företagen tjänar pengar, menar Gelin.

”En mängd forskning som gjorts på området det senaste året bekräftar att innehåll med extrema och kontroversiella idéer, eller innehåll som bara är felaktigt, sprids betydligt snabbare än annan sorts material på plattformar som Youtube, Facebook och Twitter”, skriver Martin Gelin.

DN rapporterar också att Google nu vidtar åtgärder mot den nazistiska sajten Nordfront. Inom kort ska algoritmen skruvas till så att innehållet inte blir länkat till som om det vore en normal nyhetsplats.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies