Gå direkt till textinnehållet

Frilansskribent stoppad på GT

En notis inför Oscarsgalan har gjort Expressens kulturchef Per Svensson så upprörd att han beslutat förhandsgranska samtliga GTs kultursidor. Han tycker att notisen var antisemitisk och har nu svartlistat skribenten, filmjournalisten Sven E Olsson.

En notis inför Oscarsgalan har gjort Expressens kulturchef Per Svensson så upprörd att han beslutat förhandsgranska samtliga GTs kultursidor.

Han tycker att notisen var antisemitisk och har nu svartlistat skribenten, filmjournalisten Sven E Olsson.

I den omstridda notisen, i torsdagens GT, beklagar Sven E Olsson att Elia Suleimans film Gudomligt ingripande om ett älskande par i Palestina inte funnit nåd inför Oscars-akademin. Han antydde att politiska motiv låg bakom och avslutade med frågan: ”Behöver jag påminna om vilken etnisk grupp som av tradition alltid varit den mest betydande i Hollywood?”

Annons Annons

Det blev det sista Sven E Olsson fick skriva i GT/Expressen.

– Det är inte lämpligt att en person som hyser uppfattningar av den arten, eller inte känner igen vad formuleringar av den typen står för, får skriva på vår kultursida, säger Expressens kulturchef Per Svensson.

– Vad han säger är, om man översätter det, att Hollywood är styrt av judar och därför är det inte ett dugg förvånande att den här filmen inte får vara med. Det här är en klassisk antisemitisk schablon, en smutskastningsfras som upprepats i decennier och som nedärvts i antisemitisk tradition. Vi ska inte ha antisemitism i tidningen, därför var det min plikt och skyldighet att ingripa, säger Per Svensson.

– Vi har olika åsikt om detta, säger Ingrid Norrman, kulturredaktör på GT.

Nu vill Per Svensson ha alla GTs kultursidor skickade till sig kvällen före publicering.

– Det innebär att han inte har förtroende för mig, säger Ingrid Norrman.

– Eftersom det uppenbarligen kan slinka igenom den här typen av fullständigt ofattbara fadäser, är det rimligt att jag tar ett större förhandsansvar för sidan. Det borde jag ha gjort från början, säger Per Svensson.

Främmande värderignar

Sven E Olsson förstår inte hur hans notis kan kallas antisemitisk.

– Sådana värderingar är helt främmande för mig. Jag tycker att det är på gränsen till neurotisk överreaktion av Per Svensson, säger Sven E Olsson.

Han förklarar formuleringen så här:

– Jag kombinerade två kända fakta, att filmen som fick stora jurypriset och kritikerpriset i Cannes inte ens får vara med i första omröstningen om en Oscar, och att judarna varit en väldigt stark faktor i Hollywoods utveckling och filmproduktion. Och det ser jag inget negativt i, för mig fanns inget dolt rasistiskt budskap. Jag bara ställde de två sakerna mot varandra.

Ingrid Norrman tyckte likadant:

–Det finns judiska påtryckargrupper i USA som har stort inflytande, både i Hollywood och i politiken, det är ingen hemlighet. Jag tycker att man på en kultursida kan få fundera över om det kan ha påverkat beslutet att filmen inte får vara med. Men Per Svensson är chef, så han har all rätt i världen att bestämma att det inte ska vara så.

I fredagens GT fanns en ursäkt som ”djupt beklagade” notisen. Den var undertecknad ”Redaktionen” och formulerad av Per Svensson. Ingrid Norrman ville inte skriva under.

– Jag såg inget antisemitiskt i notisen, i så fall hade jag ju inte tagit in den. Men jag beklagar om läsare har uppfattat den som antisemitisk och därför känt sig kränkta, säger Ingrid Norrman.

Fler avsnitt
Fler videos