Gå direkt till textinnehållet

Frilansar jobbar trots sjukdom

Oron över att förlora framtida uppdrag gör att frilansjournalister allt oftare tackar ja till jobb trots sjukdom eller överbelastning. Det framgår av en studie som medieforskaren Maria Norbäck (bilden) genomfört vid Göteborgs universitet.

Medieforskaren Maria Norbäck vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet har i en studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journalism djupintervjuat 52 svenska frilansjournalister verksamma i Göteborgsområdet om deras arbetsvillkor.

Studien visar att frilansarna ofta tackar ja till uppdrag även om de är sjuka eller överarbetade.

I artikeln i Journalism konstaterar Maria Norbäck att den svenska välfärdsstaten med starkt anställningsskydd paradoxalt tycks öka otryggheten för personer som arbetar utan anställningsavtal eftersom skyddet bara omfattar personer i traditionella anställningsformer och medför att grupper som står utanför, som frilansjournalister, utsätts för prekarisering.

Studien visar också att det finns en tendens bland frilansjournalister att välja bort grävjobb för enklare uppdrag. Maria Norbäck menar att de nya villkoren är på väg att förändra journalistyrket i grunden.

− Med tanke på att så många journalistjobb har försvunnit under de senaste åren, så är det ju inte så förvånande att trycket blir större på de journalister som fortfarande är verksamma. All journalistforskning visar att de som är kvar får jobba mycket mer. Det här är dock något som är extra tydligt för de frilansande journalisterna, säger Maria Norbäck i en kommentar.

Majoriteten av frilansarna i studien uppger att de får allt svårare att tacka nej till uppdrag eftersom de kan uppfattas som besvärliga och riskerar att förlora uppdrag i framtiden. Rädslan för att inte bli anlitad igen innebär enligt studien att frilansar lägger stor vikt vid att agera tillmötesgående och att inte upplevas som svår eller konfrontativ när det handlar om att till exempel förhandla om arbetsvillkor eller ekonomisk ersättning för ett uppdrag: ”För den frilansande journalisten finns det överlag en känsla av att ett misslyckande enbart beror på den egna insatsen.”

− Om det inte funkar så upplever många att felet enbart beror på en bristande självdisciplin, inte att det kan finnas en extern faktor, säger Maria Norbäck.

Resultaten från studien speglar den utveckling som bekräftas av tidigare forskning kring frilansjournalisters arbetsvillkor i Storbritannien.

Maria Norbäck anser att de allt mer osäkra villkoren för svenska frilansjournalister visar på ett större skifte inom journalistyrket som kan få djupgående konsekvenser för det svenska medielandskapet.

− För en frilansjournalist finns det idag mycket mindre möjligheter att göra granskande undersökningar, eftersom det innebär en risk för att det faktiskt inte ger en nyhet, och därmed inga pengar. Det här är en trend som även märks hos fastanställda journalister, men bland frilansarna är det extra tydligt. Det blir därför naturligt att satsa på säkra jobb, där intervjupersonen kanske till och med redan är bokad. Det här riskerar i längden leda till att vissa frågor väljs bort, eftersom det är för riskabelt och tidsödande för frilansjournalisten att börja nysta i, säger Maria Norbäck.

Fler avsnitt
Fler videos