Gå direkt till textinnehållet

Fotoförbud i Älvsbyns fullmäktige hävs

Tidigare i år beslutade Älvsbyns kommunfullmäktige att det skulle råda fotoförbud under fullmäktiges sammanträden. Beslutet fick mycket kritik. Nu dras fotoförbudet tillbaka.

Det var i somras som kommunfullmäktige i Älvsbyns kommun beslutade att det skulle råda fotoförbud vid fullmäktiges sammanträden.

”Det här syftar till att skydda de fullmäktigeledamöter och fritidspolitiker som ställer upp för samhället för att de inte ska bli utsatta för någonting otillbörligt på något sätt” sa fullmäktiges ordförande Peter Eriksson då till SVT.

Beslutet är ännu inte taget, men nu ska alltså fotoförbudet hävas erfar SVT.

”Det var inte vår mening att strypa yttrandefriheten eller pressfriheten på något vis. Vi ville bara ha lite ordning i sammanträdessalen”, säger kommunalråd Helena Öhlund (S) till SVT.

Men det hävda fotoförbudet innebär inte att det blir precis som förut. I de nya bestämmelserna kring fotografering som ska införas kommer fullmäktiges ordförande ges rätten att ”tillrättavisa” och ”utvisa" reportrar som stör ordningen eller som inkräktar på den personliga integriteten på mötesdeltagarna.

Fler avsnitt
Fler videos