FN-kritik mot Etiopien för fängslade svenskarna

3 februari, 2012

SCHIBBYE / PERSSON FNs människorättsrapportörer kritiserar nu för första gången Etiopien offentligt för fängslandet av Johan Persson och Martin Schibbye.

FNs specialrapportör för yttrandefrihet Frank La Rue säger till Svenska Dagbladet att folkrätten måste garantera yttrandefriheten i landet.

”Journalister spelar en avgörande roll för att utreda och informera allmänheten om människorättsbrott. De ska inte ställas inför rätta för att de utför sitt rättmätiga arbete, och ännu mindre dömas till allvarliga straff”, säger Frank La Rue till Svenska Dagbladet.

Flera andra FN-rapportörer riktar samtidigt offentlig kritik mot Etiopien, kritik som är direkt kopplad till de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som i december dömdes till elva års fängelse för terrorbrott och illegal inresa i Etiopien.

Enligt Svenska Dagbladet är uttalandena från FN-rapportörerna också kopplade till att 24 journalister som är åtalade för terrorbrott på söndag ska få sina domar.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
SCHIBBYE / PERSSON

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies