DN-reporter döms för
brott mot skyddslagen

20 mars, 2017

En reporter på Dagens Nyheter döms till dagsböter för brott mot skyddslagen i samband med bevakningen av ubåtsjakten i Stockholms skärgård 2014.

Journalisten har tidigare berättat om åtalet mot DN-journalisten som befann sig i Stockholms skärgård i oktober 2014 för att med ett team bevaka försvarsmaktens ubåtsjakt.

Teamets båt stoppades av militärpolis vid Berga örlogsbas där DN-fotografens minneskort beslagtogs. Beslaget anmäldes och Högsta domstolen kom förra året fram till att fotograferingsförbjudet inte gällde och hävde beslaget.

I höstas åtalades två personer i teamet, båtföraren samt DNs reporter, för att ha brutit mot skyddslagen för att de med båt tagit sig innanför förbudszonen vid Horsfjärden. DN-fotografen åtalades inte eftersom preskription inträtt.

Nu har dom fallit i Södertörns tingsrätt. Enligt domen ska gärningen ha begåtts av oaktsamhet och båtföraren och DN-reportern döms till vardera 30 dagsböter.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies