DN-reporter döms för
brott mot skyddslagen

20 mars, 2017

En reporter på Dagens Nyheter döms till dagsböter för brott mot skyddslagen i samband med bevakningen av ubåtsjakten i Stockholms skärgård 2014.

Journalisten har tidigare berättat om åtalet mot DN-journalisten som befann sig i Stockholms skärgård i oktober 2014 för att med ett team bevaka försvarsmaktens ubåtsjakt.

Teamets båt stoppades av militärpolis vid Berga örlogsbas där DN-fotografens minneskort beslagtogs. Beslaget anmäldes och Högsta domstolen kom förra året fram till att fotograferingsförbjudet inte gällde och hävde beslaget.

I höstas åtalades två personer i teamet, båtföraren samt DNs reporter, för att ha brutit mot skyddslagen för att de med båt tagit sig innanför förbudszonen vid Horsfjärden. DN-fotografen åtalades inte eftersom preskription inträtt.

Nu har dom fallit i Södertörns tingsrätt. Enligt domen ska gärningen ha begåtts av oaktsamhet och båtföraren och DN-reportern döms till vardera 30 dagsböter.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies