Förbundsordförande Ulrika Hyllert öppnade kongressen. FOTO: Jonas Eng

Den digitala kongressen är igång

6 oktober, 2021

Journalistkongressen 2021 Den helt digitala Journalistkongressen 2021 har inletts. I sitt öppningsanförande tog förbundsordförande Ulrika Hyllert upp frilansjournalisternas arbetsvillkor.

Journalistförbundets två dagar långa kongress öppnades strax efter klockan 9 på onsdagsförmiddagen av förbundsordförande Ulrika Hyllert som i sitt anförande blickade tillbaka på förbundets historia och kunde konstatera att de krav som förbundet ställde vid bildandet 1901 har uppfyllts för anställda journalister – men att frilansjournalisternas villkor stadigt försämras.

Efter lite inledande teknikstrul lyckades kongressombuden genomföra de första omröstningarna – och fastställde röstlängden och konstaterade att kongressen blivit stadgeenligt kallad.

Journalistförbundet sänder kongressen från TCO-huset på Östermalm i Stockholm, där kansliet, förbundsstyrelsen och kongresspresidiet sitter samlade. Foto: Jonas Eng

Kongressen väntas bli ovanligt stormig, bland annat eftersom flera journalistklubbar kritiserat förbundsstyrelsen för att de röstade ja till Las-överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv förra året. I flera motioner på kongressen yrkas att förbundet ska lämna överenskommelsen. Frågan väntas hamna i granskningsutskottet, och kan också komma att diskuteras inför punkten om ansvarsfrihet för förbundsstyrelsen.

Journalistförbundet sänder kongressen live via Facebook.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Journalistkongressen 2021

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies