Gå direkt till textinnehållet

Censuren tvingar Novaja Gazeta att upphöra med utgivningen

Den sista större oberoende ryska dagstidningen Novaja Gazeta tar en paus i utgivningen fram till dess att kriget i Ukraina är över.

Novaja Gazeta uppger på sin hemsida att man avbryter alla publiceringar, både i papper och digitalt, till dess att ”specialoperationen i Ukraina” är avslutad. Orsaken är att den ryska mediemyndigheten Roskomnadzor skickat ”ytterligare en varning”.

I ett brev till läsarna skriver chefredaktören och fredspristagaren Dmitrij Muratov att det är ett ”hemskt och svårt beslut att behöva fatta” men att det inte finns något annat val. Det rapporterar Reuters.

”Roskomnadzor har utfärdat en andra varning till oss. Det betyder att vi inte längre kan arbeta. Vi har jobbat så mycket vi kunde under specialoperationen i Ukraina, men under de senaste fyra dagarna har vi fått två varningar i rad och har därför valt att stoppa arbetet på redaktionen, sociala medier och sajten”, säger Dimitrij Muratov till SVT Kulturnyheterna.

Annons Annons

I början av mars genomförde Roskomnadzor masstängningar av ryska oberoende medier, bland dem tv-kanalen Dozjd och radiostationen Ekho Moskvy. 

Bild: ”Ryssland. Bombar. Ukraina.”Novaja Gazetas förstasidaden 25 februari, dagen efteratt invasionen inleddes.

Fler avsnitt
Fler videos