Censuren tvingar Novaja Gazeta att upphöra med utgivningen

29 mars, 2022

Kriget i Ukraina Den sista större oberoende ryska dagstidningen Novaja Gazeta tar en paus i utgivningen fram till dess att kriget i Ukraina är över.

Novaja Gazeta uppger på sin hemsida att man avbryter alla publiceringar, både i papper och digitalt, till dess att ”specialoperationen i Ukraina” är avslutad. Orsaken är att den ryska mediemyndigheten Roskomnadzor skickat ”ytterligare en varning”.

I ett brev till läsarna skriver chefredaktören och fredspristagaren Dmitrij Muratov att det är ett ”hemskt och svårt beslut att behöva fatta” men att det inte finns något annat val. Det rapporterar Reuters.

”Roskomnadzor har utfärdat en andra varning till oss. Det betyder att vi inte längre kan arbeta. Vi har jobbat så mycket vi kunde under specialoperationen i Ukraina, men under de senaste fyra dagarna har vi fått två varningar i rad och har därför valt att stoppa arbetet på redaktionen, sociala medier och sajten”, säger Dimitrij Muratov till SVT Kulturnyheterna.

I början av mars genomförde Roskomnadzor masstängningar av ryska oberoende medier, bland dem tv-kanalen Dozjd och radiostationen Ekho Moskvy. 

Bild: ”Ryssland. Bombar. Ukraina.”Novaja Gazetas förstasidaden 25 februari, dagen efteratt invasionen inleddes.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Kriget i Ukraina

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies