Gå direkt till textinnehållet

Berit Önells familj dödshotad

Norra Skånes reporter Berit Önell och hennes familj dödshotades natten till onsdagen. Detta bara timmar innan hon skulle inleda uppsägningsförhandlingar med sin arbetsgivare.

Hotet kom i form av ett sms till Berit Önells son, på en telefon som är registrerad på Berit Önell.

”Det känns som att det kommer ifrån någon som är insatt i saker och vill ge sken av det kommer från arbetsgivaren”, säger Berit Önell till Kvällsposten.

Familjen Önell har anmält hotet. Även de nattliga påringningar som familjen mottagit de senaste veckorna har anmälts.

Dödshotet i onsdags kom timmar innan Berit Önell skulle inleda uppsägningsförhandlingar.

”Jag tänker inte låta mig skrämmas till tystnad. Jag vill vara kvar och jag vill att det ska bli en ändring”, säger Berit Önell.

Företagsledningen på Norra Skåne har angett arbetsbrist som skäl till uppsägningen. Detta har journalistklubben protesterat mot. Journalistklubben anser att Berit Önells tidigare tjänst försvann ur organisationen för att ledningen ville bli av med henne.

”När hon sedan tackade nej till en nyinrättad tjänst på lokalkontoret i Perstorp svarade man med att säga upp henne. Det här kan vi aldrig acceptera utan nu måste förhandlingarna lyftas till central nivå”, säger fackklubbens ordförande Lisa Winqvist till Kristianstadsbladet.

Även Berit Önells sommarschema går till central förhandling då arbetsbefriandet av Önell skapat ökad belastning för de övriga på redaktionen. Journalistklubben kräver skadestånd till Berit Önell för olovlig avstängning liksom skadestånd för att man inte förhandlat om sommarbemanning.

Lars J Eriksson, som är VD för tidningsbolaget Skånska Dagbladet där Norra Skåne ingår, säger att tjänsten i Perstorp var ett seriöst erbjudande och inte ett sätt att bli av med Berit Önell.

”Det var ett helt seriös erbjudande och vi kommer att rekrytera någon annan kvalificerad journalist dit” säger Lars J Eriksson till Kvällsposten.

 

 

 

Fler videos
Fler avsnitt