Gå direkt till textinnehållet

Attacker mot medier under vaccinprotester i Italien

Flera journalister har attackerats av demonstranter och poliser i samband med protester mot pandemirestriktioner och vaccinationstvång i Italien.

Flera attacker mot journalister har rapporterats under de senaste veckornas antivaccindemonstrationer och högerextrema protester mot pandemirestriktioner i Italien.

Den 9 oktober blev bildjournalisten Francesco Cocco, som arbetar för tidningen Il Foglio, sparkad i skrevet av en polis när han bevakade en antivaccindemonstration i Rom.

Samma dag blev Las Stampas reporter Flavia Amabile vid två tillfällen slagen av polis med batong i Rom och Repubblicas bildjournalist Alessandro Serranò misshandlades av en demonstrant med en spade och fick sjukhusvård, rapporterade Federazione Nazionale Stampa Italiana. La7 Piazzapulita reporterteam attackerades också av demonstranter.

Annons Annons

Två dagar senare angrep demonstranter Tgr Rais tv-team i Trieste och förstörde inspelningsutrustning, rapporterade Agenda del Giornalista Informa.

Liknande attacker mot medier och journalister har förekommit under högerextrema protestmarscher under september.

Sex pressfrihetsorganisationer, bland dem Europeiska Journalistfederationen och Internationella Pressinstitutet, kräver att italienska myndigheter omgående vidtar åtgärder för att skydda journalister som bevakar protester.

Fler avsnitt
Fler videos