Attacker mot medier under vaccinprotester i Italien

19 oktober, 2021

CORONAPANDEMIN Flera journalister har attackerats av demonstranter och poliser i samband med protester mot pandemirestriktioner och vaccinationstvång i Italien.

Flera attacker mot journalister har rapporterats under de senaste veckornas antivaccindemonstrationer och högerextrema protester mot pandemirestriktioner i Italien.

Den 9 oktober blev bildjournalisten Francesco Cocco, som arbetar för tidningen Il Foglio, sparkad i skrevet av en polis när han bevakade en antivaccindemonstration i Rom.

Samma dag blev Las Stampas reporter Flavia Amabile vid två tillfällen slagen av polis med batong i Rom och Repubblicas bildjournalist Alessandro Serranò misshandlades av en demonstrant med en spade och fick sjukhusvård, rapporterade Federazione Nazionale Stampa Italiana. La7 Piazzapulita reporterteam attackerades också av demonstranter.

Två dagar senare angrep demonstranter Tgr Rais tv-team i Trieste och förstörde inspelningsutrustning, rapporterade Agenda del Giornalista Informa.

Liknande attacker mot medier och journalister har förekommit under högerextrema protestmarscher under september.

Sex pressfrihetsorganisationer, bland dem Europeiska Journalistfederationen och Internationella Pressinstitutet, kräver att italienska myndigheter omgående vidtar åtgärder för att skydda journalister som bevakar protester.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Pelle P tis, 2021-10-19 17:40
Är antivaccindemonstrationer alltid högerextrema protester? En ärligt menad fråga, alltså, för jag är inte kunnig. När det är protestdemonstrationer mot coronarestriktioner här i Sverige verkar det vara en mix av grupperingar. Några får en att tänka mer på avdelningen övervintrade hippies än att de skulle vara höger.
Inlagt av Leif ons, 2021-10-20 00:44
Men alla italienska hamnarbetare som nu protesterade är väl knappast ”blåbruna”?
CORONAPANDEMIN

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies