Gå direkt till textinnehållet

Aagård frias för rasisttweet

Det var inte förtal när Aftonbladets kulturmedarbetare Martin Aagård i en tweet 2015 kallade artisten Richard Herrey ”din gamle rasist”. Det slår Svea hovrätt fast i dag.

I augusti 2015 stämde Richard Herrey Martin Aagård och Aftonbladet över tweets som Martin Aagård gjorde i juni. Herrey krävde ett skadestånd om 30 000 kronor för att Martin Aagård kallat honom för rasist.

Förtalsstämningen fick Martin Aagård att radera sitt twitterkonto. ”Jag vill be Herrey om ursäkt”, sa han till Journalisten efter stämningen.

I april 2016 friade Stockholms tingsrätt Aagård och Aftonbladet; tweeten ansågs av tingsrätten inte vara förtal.

I dag fastställer Svea hovrätt tingsrättens friande dom. Richard Herrey döms att betala Martin Aagårds och Aftonbladets rättegångskostnader.

Hovrätten pekar i sin dom på den begränsning i förtsalsbestämmelsen som säger att ”sådana uttalanden som är endast värdeomdömen inte kan utgöra förtal utan att sådant ansvar förutsätter att det är fråga om uppgifter med viss bestämdhet”.

Hovrätten menar vidare att det inte går att bortse från att inlägget ”Du är väl glad över valresultatet, din gamle rasist” var ett svar på ett
inlägg av Richard Herrey och till sin utformning direkt riktat till denne.

”Även övriga inlägg synes ha varit direkt riktade till Richard Herrey. För övriga personer som uttalandena lämnats till måste det mot bakgrund härav ha stått klart att Martin Aagårds inlägg varit allmänna och negativt hållna värdeomdömen av Richard Herrey, och inte påståenden om faktiska sakförhållanden”, skriver domstolen.

Fler avsnitt
Fler videos