400 tjänster bort från SVT

3 april, 2008

400 tjänster försvinner när SVT ska spara pengar. Drygt hälften av de berörda tjänsterna finns i Stockholm och resterande i övriga landet. Produktion av allmän-TV koncentreras till Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö.

Koncentrationen till fyra orter innebär att produktionen av allmän-TV bantas och i Norrköping försvinner den helt och hållet.  Det innebär att deras produktion av programmen Toppform, Fråga Doktorn och Vetenskapsmagasinet läggs från och med den 1 januari 2009 och flyttas till andra orter. Ungefär 60 till 70 tjänster berörs. I dag jobbar cirka 95 perosner på SVT Norrköping på allmän-TV och nyheterna.

Programmet Packat och Klart som i dag görs i Falun kommer att flyttas till annan ort, troligtvis Malmö. Ett tiotal tjänster beröras av att allmän-TV försvinner från från Falun.

Redaktionen för Uppdrag granskning i Luleå ersätts med ett team på tre personer som knyts till det regionala nyhetsprogrammet Nordnytt.

 En tredjedel av nedskärningarna berör chefer och administration. Enligt SVTs VD ska hälften av personalnedskärningarna klaras av med personalavgångar.

Med åtgärdspaketet ska SVT sänka sina kostnader med 250 miljoner på två år. Varje år förlorar SVT cirka 80 miljoner eftersom anslagen bara ökar med två procent medan de fasta kostnaderna för löner och rättigheter ökar med fyra till fem procent.

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies