Arkivbild FOTO: Tor Johnsson

26 journalister lämnar Aftonbladet

25 augusti, 2020

Sparpaketet på Aftonbladet är färdigförhandlat. 33 tillsvidareanställda slutar, varav 26 på redaktionen.

I maj kom beskedet att Schibsted lagt ett sparbeting på en halv miljard kronor på sina tidningar i Sverige och Norge. För Aftonbladets del handlar det om en besparing på 100 miljoner kronor, varav hälften skulle tas på personal och motsvara en nedbemanning på cirka 50 tjänster.

När besparingen nu i princip är färdigförhandlad står det klart att 33 tjänster försvinner, utöver vakanser och provanställningar. Samtliga anställda går frivilligt, genom pensionslösningar (åtta tjänster) eller avgångsvederlag (26 tjänster).

Journalistklubbens ordförande Johan Stambro menar dock att ordet ”frivillighet” kan diskuteras.

– Om man blir erbjuden en tjänst man inte vill ha måste man ställa sig frågan om det är frivilligt att sluta. I ett antal fall har anställda blivit erbjudna tjänster de inte vill ha, och då inte sett någon annan utväg än att gå, säger han.

Johan Stambro är dock nöjd med de avgångslösningar som förhandlats fram. Förutom uppsägningstid enligt kollektivavtal och utifrån anställningsår har Schibsted skjutit till de tre månader man brukat skjuta till, samt ett särskilt ”covidtillägg” på en till fyra månadslöner, beroende på anställningslängd.

– Det är bra i spartider, när det blir svårare att få jobb och det var en förutsättning att få det här i hamn utan att behöva säga upp folk. Det ville vi inte.

De 26 tjänsterna tas från hela redaktionen, inga särskilda avdelningar drabbas hårdare, enligt Stambro.

Vilka blir konsekvenserna för Aftonbladet av nedskärningen, enligt klubben?
– Vi och medlemmarna förstår att Aftonbladet har gått dåligt länge, men  man kan fråga sig om det i det här läget är bäst att göra sig av med personal eller göra andra saker. Vettig, bra, fördjupande journalistik är det viktigaste, är min personliga uppfattning. Jag är rädd för att Aftonbladet blir slätstruken, och inte blir den tidning man söker sig till.

Samtidigt framhåller Johan Stambro att förhandlingarna skett respektfullt:

– Vi har haft bra möten med ledningen. Det har stundtals varit hårda ord, men vi kom fram till ett samförstånd och är överens.

Kommentarer

Det finns 5 kommentar på sidan.

Inlagt av David tis, 2020-08-25 20:59
Fler som får sluta... Kommer det finnas jobb till alla som går på Journalisthögskolan nu? Eller jobbar de flesta med något annan sedan? I så fall vad? Kommunikatörer t ex behövs väl inte hur många som helst?
Inlagt av Krister Knutars ons, 2020-08-26 08:49
Alltså 3 miljoner kronor per anställd. Högre kostnader för de anställda får du leta efter. De finns men... nåja. Nu blir det lättare att förstå varför SVT/SR/UR kostar 8 miljarder per år.
Inlagt av Robert G ons, 2020-08-26 15:48
Det här som Daniel eller om det var David skrev.. skulle vara intressant om Journalisten skrev mer om journalistutbildning och journaliststudenter. Finns det arbetsmöjligheter för alla som utbildar sig? Har en son som vill läsa till journalist, och som förälder blir man orolig. Bör jag råda honom att tänka om? Kan utbildningen leda till något annat yrke än journalist?
Inlagt av Sven fre, 2020-08-28 12:11
Har en kompis som harvade runt i flera år på vikariat och projektanställningar innan hen till slut fick en fast tjänst på en av våra större dagstidningar, så om en är beredd på att kämpa går det säkert till slut, men ingen bör nog räkna med att det är lätt längre.
Inlagt av Anders lör, 2020-08-29 09:54
Tre miljoner per anställd handlar det inte alls om. Om du läser igen kan du se att det i första läget handlade om att 50 miljoner skulle sparas genom att 50 tjänster skulle bort (alltså en miljon per tjänst), nu blev det bara 33 tjänster. Då kan man tänka sig att besparingen på personal bara blev 33.

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies