Gå direkt till textinnehållet

26 journalister lämnar Aftonbladet

Sparpaketet på Aftonbladet är färdigförhandlat. 33 tillsvidareanställda slutar, varav 26 på redaktionen.

I maj kom beskedet att Schibsted lagt ett sparbeting på en halv miljard kronor på sina tidningar i Sverige och Norge. För Aftonbladets del handlar det om en besparing på 100 miljoner kronor, varav hälften skulle tas på personal och motsvara en nedbemanning på cirka 50 tjänster.

När besparingen nu i princip är färdigförhandlad står det klart att 33 tjänster försvinner, utöver vakanser och provanställningar. Samtliga anställda går frivilligt, genom pensionslösningar (åtta tjänster) eller avgångsvederlag (26 tjänster).

Journalistklubbens ordförande Johan Stambro menar dock att ordet ”frivillighet” kan diskuteras.

Annons Annons

– Om man blir erbjuden en tjänst man inte vill ha måste man ställa sig frågan om det är frivilligt att sluta. I ett antal fall har anställda blivit erbjudna tjänster de inte vill ha, och då inte sett någon annan utväg än att gå, säger han.

Johan Stambro är dock nöjd med de avgångslösningar som förhandlats fram. Förutom uppsägningstid enligt kollektivavtal och utifrån anställningsår har Schibsted skjutit till de tre månader man brukat skjuta till, samt ett särskilt ”covidtillägg” på en till fyra månadslöner, beroende på anställningslängd.

– Det är bra i spartider, när det blir svårare att få jobb och det var en förutsättning att få det här i hamn utan att behöva säga upp folk. Det ville vi inte.

De 26 tjänsterna tas från hela redaktionen, inga särskilda avdelningar drabbas hårdare, enligt Stambro.

Vilka blir konsekvenserna för Aftonbladet av nedskärningen, enligt klubben?
– Vi och medlemmarna förstår att Aftonbladet har gått dåligt länge, men  man kan fråga sig om det i det här läget är bäst att göra sig av med personal eller göra andra saker. Vettig, bra, fördjupande journalistik är det viktigaste, är min personliga uppfattning. Jag är rädd för att Aftonbladet blir slätstruken, och inte blir den tidning man söker sig till.

Samtidigt framhåller Johan Stambro att förhandlingarna skett respektfullt:

– Vi har haft bra möten med ledningen. Det har stundtals varit hårda ord, men vi kom fram till ett samförstånd och är överens.

Fler avsnitt
Fler videos