Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Demokratin pressas efter 11/9

Demokratin pressas tillbaka och diktaturerna går framåt. Det sker stadigt och kan kopplas till 11 septemberattackerna i USA.

Terrororganisationen al-Qaida kapade fyra amerikanska pasagerarplan; två av dem flög in i World Trade Center, ett flögs in i Pentagon och det fjärde havererade på ett fält. Närmare 3 000 personer dog, 6 000 skadades och värden för 10 miljarder dollar förstördes.

Attackerna var monstruösa och var riktade emot det demokratiska samhället.

Ändå är de demokratiska staterna delvis själva medskyldiga till att demokratin därefter pressats tillbaka då många satte kriget mot terrorismen i förarsätet och lät de mänskliga rättigheterna, pressfrihet och demokratin sitta därbak.

Ett fordon med ensidigt syfte mot terrorism kan inte lyckas med det om man inte samtidigt ser och analyserar bakomliggande orsaker. Människovärde och frihet måste vara lika viktigt som strävan efter trygghet och stabilitet. Kanske är det bristen på detta samband som vi ser i kollapsen i Afghanistan. Västvärlden var inte där med sina resurser för att hjälpa landet mot förtryckande talibanstyre i första hand, utan för att hindra att terrorismen fortsatte att spridas därifrån.

Nu jagas journalister och frihetskämpar därifrån, precis som de gjort i land efter land sedan 11/9 2001.

Kina går samma auktoritära väg och utnyttjar sin ekonomiska makt inte bara till att förtrycka sitt eget folk, utan också för att försöka hota och skrämma andra länder till tystnad. I det lilla och det stora.

När Journalisten publicerade en krönika av Kurdo Baksi, som bland annat krävde att den svenska medborgaren Gui Minhai skulle friges av Kina, svarade de med ett mejl där han framställdes som lögnaktig. Mejlet skickades till flera av hans uppdragsgivare med det uppenbara syftet att misstänkliggöra honom och försvåra för honom.

Som tur är har vi i Sverige många som vid det här laget vet hur Kina agerar. Såväl medier som organisationer har manifesterat utanför Kinas ambassad många gånger för att kräva samma sak, nämligen att yttrandefrihetsfången Gui Minhai ska friges. Attackerna från Kinas ambassad är i dagsläget snarare pinsamma än farliga.

Men vi ska inte tro att Kina kommer att sluta med sina försök att inskränka yttrandefriheten utanför sina egna gränser.

Vår uppgift, vi som har rätt att tala, är att fortsätta protestera när yttrandefriheten och pressfriheten inskränks, det må vara i Belarus, Turkiet, Polen eller Kina. Den mänskliga rättigheten att fritt få yttra sin mening måste försvaras var den än kränks.

Dawit Isaak har varit fängslad i 20 år, för att han använde sig av den rättigheten. Eritrea verkar inte ha några ambitioner att återupprätta den sköra pressfrihet som fanns då. Men landets hårdföra president Isaias Afwerki ska veta att vi aldrig kommer att sluta kräva Dawit Isaaks frigivning. Fängslandet av Dawit Isaak är ett sår i Sverige som inte läker förrän han är tryggt hemma hos sin familj igen.

 

STICK

Är tipspengar mutor?
Missa inte det nya avsnittet av Journalistenpodden, där såväl Gui Minhai som partiledarbytet i s och frågan om tipspengar från medier ska räknas som muta, diskuteras.
 

Hälften så många motioner
Till årets kongress kom det in 42 motioner, drygt hälften mot hur många det kom till förra kongressen 2018.    
    Mest verkar Las-uppgörelsen engagera. Men det kan nog bli andra intressanta diskussioner också; om bemanningsanställdas villkor; löneutvecklingen; Frilans riks och BLF.
    Tyvärr är kongressen digital i år, på grund av pandemin, men kanske det ändå kan bli skarpa debatter. Även om just detta verkar vara det svåraste med digitala möten.

Fler avsnitt