Berätta om lönerna!
Chefen vet mycket om dig. Du har också rätt att veta en hel del om chefen.Alltså: ni chefer som ångrar er och vill sluta skämmas – hör av er och berätta hur mycket ni tjänar.
Svenska mediechefer är hemliga.
Bara fyra av tio berättar vilken lön de har. Frilansen Mikael Bergling har kontaktat 383 mediechefer och av dem berättar 160, motsvarande 42 procent, hur mycket de tjänar och om övriga villkor. I veckans pappersutgåva av Journalisten kan du läsa hela undersökningen.
Att kritisera hemlighetsmakeriet är lätt. Särskilt som journalister vill att andra ska vara öppna och berätta om det mesta.
Att förstå hemlighetsmakeriet är däremot svårare: Varför vill inte mediechefer avslöja sin lön?
Jag har fem förslag:
1. Cheferna vet inte hur mycket de tjänar.
Låter orimligt, eftersom lönebesked brukar vara lätta att tolka.
2. Cheferna vill dölja framgången. De vill inte att journalisterna på redaktionen ska veta hur bra det går för chefen i löneförhandlingarna. Fotfolket kan bli upproriskt av för mycket information.
3. En svensk chef tiger. Beskedet att ”det är något mellan mig och ägarna” betyder att den som sladdrar kan bli utfrusen. Utfrusen betyder stopp för spa-mys med styrelsen och ingen rysk kaviar i potatismoset. Även risk för anklagelser om hångel med facket och smyg-marxistisk läggning.
4. Cheferna har för hög lön och skäms.
Låter fullständigt orimligt.
5. Cheferna har för låg lön och skäms.
bryt
Där satt den! Ingen vill bli känd som en usel förhandlare, som inte lyckas sälja in sig som en mediestjärna. Misstanken gror – alla andra tjänar mycket, mycket mer. Inom public service lever övertygelsen om att lönerna på SR och SVT är uschliga. Den envisa kan visserligen fixa något extra och diverse fördelar, men då måste man sköta sig. Bäst är att ligga lågt med kritiken mot spetsinkompetens på toppnivå och inte bråka om kvaliteten, kärnverksamheten och kommersialiseringen.
Den som tror att punkt fem stämmer läser namnen i Journalistens tabeller på ett nytt sätt. Tänk ”skäms” och säg namnen i de svarta rutorna högt.
De som har chefer som säger hur mycket de tjänar kan vara glada. Det är en viktig del av ett öppet klimat på arbetsplatsen.
bryt
Chefen vet mycket om dig. Du har också rätt att veta en hel del om chefen.
Alltså: ni chefer som ångrar er och vill sluta skämmas – hör av er och berätta hur mycket ni tjänar. Journalisten lovar att ge er utrymme.
ma@journalisten.se
PS 1: På Journalistens webbfråga ”Gör Sverige för lite för att få Dawit Isaak frigiven?” svarade 77 procent ja. Vi skickade vidare till UD. Kabinettsekreterare Hans Dahlgren vill inte ge några ”detaljerade kommentarer eftersom vi bedömer att detta inte skulle gynna en positiv lösning”. Huruvida upprop och demonstrationer hjälper eller stjälper ”är en bedömning som vi just nu avböjer att göra”. Frågan är om inga nyheter verkligen är goda nyheter vad gäller Dawit Isaak, fängslad sedan 2001.
bryt
PS 2: ”Hur många svenska journalister finns det i Kina?” frågade jag i förra veckan: Svaret är sju. Markus Gustafsson, AB, Agneta Engqvist, DI, Torbjörn Pettersson, DN, Ulrika K Engström, SvD, Fredrik Önnevall, SVT, Ola Wong, frilans och Sydsvenskan, Bosse Lindwall, TV4. Vem är bäst?