Krönika

David Isaksson chefredaktör Global Bar Magazine
skicka e-post rss

”Houston, we have a problem”

27 september, 2017

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

När direktflyget Delhi-Stockholm landar på Arlanda ringlar sig kön lång till kontrollen för ”övriga pass”. På mindre än tolv timmar har jag färdats, från Leh högt upp i Himalaya, till Sigtuna i Stockholm.

Jag räknar till fyra EU-medborgare i den andra kön och spanar förgäves efter avmagrade ashram-gurus, foträta tanter, eller slicka businesstyper med svenska pass. Men nej, planet är fullt av indier – på väg till Sverige för att plugga, forska, arbeta ­– eller kanske bara semestra.

Världen har onekligen förändrats.

Bakom oss lämnar vi 41 miljoner människor som kämpar mot de översvämningar som monsunregnen innebär. Betydligt fler än vad som bor på ön Barbuda i Västindien. Indien är landet där 1,3 miljarder människor lever och som är en civilisation i sig, men där inget svensk medieföretag – kanske någonsin – haft en fast korrespondent.

När programmet Medierna nyligen frågade svenska redaktioner varför de prioriterar Texas och Florida framför Indien, Bangladesh och Nepal blev det förlägna svaret ”kulturell närhet”. ”Vi” förväntas alltså känna mer för Texas än för länder i Syd- och Sydostasien. Men hur stämmer detta med verkligheten? Och vilka är dessa ”vi” som i våra nästa liv kommer att återfödas som Texasbor?

Tsunamin 2004 tog svenska politiker med överraskning. Att det fanns ett Katrineholm längs de thailändska stränderna hade utrikesministern ingen aning om. I dag vet politiker och tjänstemän mer, men hos beslutsfattare inom medierna tycks insikten fortfarande saknas – trots att varenda Nisse i Hökarängen sannolikt inte tycker att det är konstigare att åka till Thailand än till Kanarieöarna.

Många medier verkar även ha missat att 2010-talets Nisse också heter Mubarik eller Tanja. Och att Mubarik och Tanja inte är så där jätteintresserade av Texas. Ja, troligtvis har fler svenskar de senaste åren besökt Erbil eller Hargeisa (varsågod och googla!) än Houston.

Men allt detta hindrar inte redaktionerna från att pumpa ut varenda liten detalj i det amerikanska politiska spelet. Tack vare de flamsande cheferna på Sveriges Radios USA-podd vet vi mer om Obamacare än om Premiepensionssystemet, mer om McCains cancer än om vår egen cancervård, mer om Arizona än om Finland. Och det tar aldrig stopp!

Sommaren i New York är mäktigt varm. Vi cyklar i hettan. Hemma i huset i Harlem påtar jag i trädgården och fixar med den krånglande värmepannan. Jag älskar att vara här och har inga problem att förstå många journalisters privata vurm för landet ”over there”. Men när vi låter våra egna favoritresmål styra nyhetsrapporteringen är vi farligt ute.

Världen av i dag är kanske mer svårbevakad än på mycket länge. Det går bättre än någonsin för det stora flertalet – men samtidigt minskar friheterna och hoten för ett globalt krig är större än på mycket länge. Att försöka förklara detta är en journalistisk utmaning som fler borde anta, i stället för att diskutera Steve Bannons orakade kinder.

När massmedieforskarna någon gång i framtiden granskar rapporteringen från den perioden vi befinner oss i nu kommer de sannolikt att konstatera att utrikesrapporteringen sällan varit så koncentrerad på USA som den är nu. Och detta trots att det inte är svårare att åka till Delhi än till Washington.

Så – tänker jag – kanske borde någon starta en ”resten av världen-podd” med allt från Norge till Nigeria. Jag tror nämligen att både Nisse, Tanja och Mubarik faktiskt vill veta något om den del av världen som råkar ligga utanför USA.

Men tills dess detta sker har vi ett problem med Houston, på riktigt.

 

P.S. Snart firar radions USA-podd sitt hundrade avsnitt. Kan man tänka sig något lämpligare än att ägna jubileums-programmet åt att diskutera om det enorma fokus som vi ser på USA i mediebevakningen verkligen är rimligt?

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.

Inlagt av Helju Rumma fre, 2017-09-29 21:06

Ja, inom svensk media lobbar man nästan för att bli USAs 51sta delstat. Medan redan Europa och EU är Långtbortistan, ointressant. Vakna upp! Det är inte smådetaljer i USA som folk här är intresserade av. Det finns ett tydligt glapp mellan läsarintresse och vad svenska medier lägger upp på tallriken. Tallriksmodellen är helt klart amerikansk - en jättebiff som hänger över kanterna. Några majskorn... som tröst därtill

Inlagt av Ginna Lindberg tis, 2017-10-03 16:47

Hej David!
Om du vill ta del av utrikesjournalistik med både bredd och djup så rekommenderar jag varmt Sveriges Radios webb och sändningar. Vi har, som du kanske vet, det största korrespondentnätet bland alla medier i Norden.
Våra 23 fast anställda korrespondenter tar hem röster, bilder, snabba nyhetsrapporter och kunniga analyser från världens alla hörn. Tillsammans med gruppen utrikesreportrar i Stockholm står de för en väsentlig del av Sveriges Radios nyhetsutbud.
Det innebär att vi kan bjuda på just sådan mångfacetterad utrikesrapportering du efterfrågar: från såväl Erbil som Delhi, Maputo, Istanbul och Bogota.
Som komplement till vårt omfattande utrikesutbud i FM, på webben och i sociala medier, har P1 också på försök infört ett antal poddar. Europapodden djupdyker varje vecka i europeisk politik. USApodden är ett komplement för de som är specialintresserade av amerikansk politik, vilket många efterfrågar. Genom poddarna har vi märkt att vi når en ny - ofta yngre - publik, som verkar uppskatta ett annat tilltal än det nyhetstraditionella.
Dessutom har vårt utrikesmagasin Konflikt från och med i höst lanserats som podd, och funnit en stor och trogen publik både digitalt och i FM. Sedan tidigare sänder vi också veckoprogrammet Radiokorrespondenterna som podd, med bevakning av ämnen och geografiska områden som sträcker sig över hela klotet.
Lyssna gärna!
Vänliga hälsningar
Ginna Lindberg, Utrikeschef på Ekot

Inlagt av Jojje Olsson ons, 2017-10-04 16:17

Bra David, SR:s USA-podd är helt obegriplig, särskilt när den pågår långt efter valet, samtidigt som exempelvis den kommande partikongressen i Kina endast nämns i förbifarten. Men producenterna tycker säkert det är en rolig och enkel podd att göra. För att föra vidare jämförelsen med Kina så finns det i dag endast två svenska heltidskorrespondenter i världens största land - SR och SVT. De förväntas då dessutom bevaka övriga Östasien. I USA finns omkring 20 stycken(!) heltidsanställda svenska korrespondenter och ungefär lika många frilansar och fotografer, enligt svenska ambassadens lista över journalister baserade i landet.

Inlagt av Iggy Drougge fre, 2017-10-06 12:10

Vilken tillfällighet att man får höra just det från en före detta USA-korrespondent.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies