Gå direkt till textinnehållet

Vi lämnar födelsedagskort till Gui Minhai idag

En förälder glömmer inte sitt barn. En nation glömmer inte sina medborgare. Idag tillbringar den svenske medborgaren och förläggaren Gui Minhai ännu en födelsedag i fängelset någonstans i Kina. Vi vet helt enkelt inte var eftersom den kinesiska staten döljer Gui Minhai för omvärlden för att han ägnat sig åt regimkritisk litteratur i Hongkong.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Vi är många som idag vill påminna Peking-regimen om att vi inte glömt Gui Minhai. Därför överlämnar vi idag klockan tolv födelsedagskort skrivna på svenska och på kinesiska: ”Grattis på födelsedagen”, till Kinas ambassad i Stockholm.

Vad betyder det att minnas att hoppas och att aldrig ge upp?

Vad betyder det när ett land ställer sig bakom en medmänniska?

Frågan i fallet Gui Minhai är vad som är tillräckligt.

Att som idrottsstjärnan Nils Van der Poel varje dag året om i timtal träna för OS, motvilligt resa dit, segra och använda segern för att peka på de oegentligheter värdlandet Kina utsätter sina medborgare för genom att ge sin medalj till Gui Minhai är att göra allt. Det innebar att hela världen uppmärksammades på fallet.

Nu måste övriga Sverige fråga sig vad kan vi göra för vår svenske medborgare. Vad skulle vi ha velat att Sverige gjorde om just jag var i samma situation som min landsman.

Det är dags för en delegation med en bred sammansättning av politiker över partigränserna, av tunga näringslivsrepresentanter, att kräva en tydlig rapportering kring domen, en tidpunkt för besök i fängelset och en plan för Gui Minhais återkomst till hemlandet.

För att vi ska kunna ha respekt för Kina som handelspart måste vi kräva att man efterlever de internationella lagar och överenskommelser som gäller för samarbeten länder emellan.

Låt oss hylla vår svenska yttrandefrihetskämpe på hans femtioåttonde födelsedag genom att ge honom den uppmärksamhet hans medborgarskap och gärningar förtjänar. Vi måste göra det som behövs. Det är bara så vi fortsatt kan kalla oss en demokrati.

GRETHE ROTTBÖLL
ordförande Sveriges författarförbund

KURDO BAKSI
författare

HELENA GIERTTA
chefredaktör Journalisten

MARTIN KAUNITZ
Gui Minhais svenske förläggare

Fotnot: Texten har också publicerats i Expressen.

(Vykortet är framtaget av förlaget Kaunitz-Olsson med illustration av Thomas Olsson.)

Fler videos
Fler avsnitt