Replik från MPRT: Vi inför inte regler på eget bevåg

15 april, 2021

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT MPRTs replik till debattartikel: ”Hur tondöv kan en myndighet bli?” 14 april 2021.

Nej Ulrika Hyllert, Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) inför inte regler ”på eget bevåg”. I den mediestödsförordning som regeringen beslutat om anges – förenklat uttryckt – att mediestödsnämnden ska prioritera ”redaktionellt innehåll av hög kvalitet”. Vår mening är att begreppet är svårt att tolka, konkretisera och tillämpa utan närmare definition.  Begreppet är helt enkelt öppet för en vid tolkning, vilket är olyckligt ur demokrati- och rättssäkerhetssynpunkt. Vi strävar efter att vara så transparenta och öppna som möjligt i vår handläggning. De sökande ska veta efter vilka kriterier ansökningarna kommer att bedömas, hur mediestödsnämnden kommer att prioritera. Genom våra föreskrifter blir det tydligare efter vilka närmare kriterier nämnden kommer att bedöma de sökande. Dessutom ska – som uttryckligen anges i föreskrifterna – bedömningen göras av mediets samlade redaktionella innehåll.

Och nej, reglerna går inte ”tvärs emot intentionerna med vår grundlag”. Yttrandefriheten är grundlagsfäst. Men med press- och mediestöd är det en helt annan sak; det är ingen grundlagsskyddad rättighet. Även den som inte får stöd har självklart fortfarande kvar sin fulla rätt att yttra sig.

Slutligen Ulrika Hyllert, du har tidigare påtalat att ”behovet av kvalitativ nyhetsförmedlingen är större än någonsin” och att ”behovet av saklig och korrekt journalistik och information är en nationell angelägenhet”. Vi håller med. Ett medium som sprider desinformation eller vilseleder kring vetenskap kan rimligen inte anses möta dessa behov.

Charlotte Ingvar-Nilsson,

generaldirektör Myndigheten för press, radio och tv.

 

Läs slutreplik från Ulrika Hyllert på MPRTs replik.

Läs Ulrika Hyllerts första inlägg här.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies