Gå direkt till textinnehållet

Modiga journalister i Karelen

Något märkligt inträffade i Karelen den 3 mars, på Ukrainakrigets åttonde dag. Censurmyndigheten Roskomnadzor hade beslutat att medier inte fick använda ordet ”krig” och man bara skulle utnyttja officiella källor. Den dagen tog Karelens journalistförbund ett modigt initiativ. Man vädjade till Rysslands riksåklagare om att granska beslutet.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det strider mot journalistikens principer, menade de. Och det innebär censur, förbjuden enligt Rysslands konstitution, att bara officiella källor får användas, uttalade de karelska journalisterna. Därtill är förbudet att använda ordet ”krig” meningslöst och olagligt, tillade de.

Svaret kom redan nästa dag – från parlamentet duman. Det medium som inte följer Roskomnadzors anvisningar kan drabbas av böter på 450 000 kronor eller upp till 15 års fängelse.

De få fria medierna i Ryssland har stängts (radion Echo Moskvy, tevestationen Dozjd). Den oberoende tidningen Novaja Gazeta fortsätter att ”samla information” men vet ännu inte hur. ”Vi är fruktansvärt skamsna”, säger redaktionen i ett uttalande, men vi kommer aldrig att bara publicera Försvarsdepartementets rapporter.

Även om kanske ännu en majoritet av ryssarna stödjer det krig som Putinregimen vill kalla ”specialoperation” så kan detta ändra sig. Operationen tar längre tid än Putin tänkt, de ryska dödsoffren blir allt fler.

Den oberoende karelska nättidningen Petrozavodsk Govorit (Petrozavodsk talar) rapporterade i lördags, den 5 mars: ”En ung medborgare i Karelen har dött under specialoperationen i Ukraina”. Han hette Kirill Nekrasov och blev bara 19 år.

Detta meddelade Karelens guvernör Artur Parfentjikov som uttalade: ”Kirill var en hjälte, ett exempel på tapperhet och ära. Han förblev intill slutet trogen sitt Fädernesland.” Så låter det officiellt.

Putin talar om att nazister och narkomaner tagit över i Ukraina. Han talar om förfuskade val i Ukraina – en märklig bumerang efter fyra fria ukrainska val och hans egna fem manipulerade presidentval. Han tar till en våldsam ”specialoperation” för att ”skydda” de i grunden ”ryska” ukrainarna – som själva i stort sett enigt sätter sig till motvärn eller flyr.

Hur var det nu George Orwell formulerade det: Krig är fred, frihet är slaveri.

Olof Kleberg

Fler videos
Fler avsnitt