”Det var länge sedan pressvästen enbart var ett skydd”
DEBATT I snabb takt kliver världens makthavare över röda linjer i jakten på det fria ordet. Siktet är inställt på journalister som lyfter fram nyheter och fakta. Hoppet står till oss som försvarar yttrandefriheten, skriver Journalistförbundet inför Pressfrihetens dag 3 maj.
Journalistförbundets kongress i början av mars 2025. Senvinter och mörkt utanför fönstret. Klockan närmar sig 22, men konferenssalen är full av journalister, förtroendevalda i förbundet. Kongressens hedersgäst, det ukrainska Journalistförbundets ordförande Sergiy Tomilenko ska visa en film. Den handlar om en journalist som riskerar livet för att distribuera sin tidning till byarna i Ukraina som ligger närmast gränslinjen. En scen har fastnat – den där journalisten tar av sig pressvästen för att han misstänker att det kan finns ryska krypskyttar som ser honom. Då är det bättre att bara vara en vanlig man på väg i sin bil.
Det var länge sedan pressvästen enbart var ett skydd. Succesivt har journalister i allt högre grad blivit måltavlor i konflikter. Ukraina är bara ett exempel. I Gaza vittnar våra kollegor om att Israelisk militär medvetet dödar journalister trots att journalister enligt internationell rätt ska ses som civila i konflikter och därmed skyddas. Den 7 april träffade en israelisk missil ett tält där flera journalister sov. Två journalister miste livet och ytterligare åtta skadades. Antalet journalister som dödats sedan Hamas attack i Israel den 7 oktober 2023 är ofattbart många. Enligt, IFJ, där Journalistförbundet är medlem, handlar det om minst 157 journalister (den 28/4 2025). Tillsammans med IFJ kräver Journalistförbundet en oberoende utredning av de israeliska attackerna mot palestinska journalister.
I Turkiet har situationen för journalister länge varit problematisk. Inte minst efter militärkuppförsöket 2016 har president Erdoğan dragit åt tumskruvarna på den oberoende pressen. Våra fackliga kollegor vittnar nu om att situationen är så allvarlig att de få oberoende journalister som finns kvar snart kommer tvingas gå i exil. Den 27 mars när Joakim Medin frihetsberövades i Istanbul passerade den turkiska regimen ännu en röd linje. En utländsk journalist sattes i fängelse och en absurd rättsprocess har inletts. Vi kräver tillsammans med EFJ och IFJ att Joakim Medin omedelbart ska frisläppas. Sveriges regering måste ge ärendet högsta prioritet. Vi vet allt för väl vad som händer när diplomatin går i stå. Journalisten Dawit Isaak i Eritrea och förläggaren Gui Minhai i Kina är levande exempel på hur svenska medborgare inte fängslas utomlands inte ska behandlas.
Även i värdens maktcentra Vita huset blåser det snål kring journalisterna. När Donald Trump valde att stänga AP ute från Vita husets presskonferenser var det bara en i raden av attacker mot de oberoende medierna. Det var inte heller att han gjorde det utan varför han gjorde det som var något nytt. Det var inte så att AP hade kommits på med att muta administrationen eller hota personalen. AP vägrade bara kalla Mexikanska golfen för Amerikanska golfen. Trumps signal till journalisterna var tydlig – rapporterar ni inte som jag vill har ni inte i Vita huset att göra.
I Sverige har vi fortfarande en stark pressfrihet. Tendens att attackera journalister finns dock även här. Sverigedemokraternas retorik påminner på många sätt om den Donald Trump använder mot media. Direkt efter valet 2022 talade Linus Bylund om ”journalistrugby” och när Tv4:s Kalla Fakta avslöjade Sverigedemokraternas användning anonyma trollkonton på sociala medier gick Jimmy Åkesson ut och talade om media som ”klägget”. Denna typ av demonisering av journalister är mycket allvarlig och farlig. Åkesson kallade granskningen för påverkansoperation och så sent som för en vecka sedan upprepade han samma sak i Ekots lördagsintervju och jämförde avslöjandet med propagandan i Nazityskland.
Tillbaka till kongresshallen i mars. Filmen om vår ukrainska hjälte är slut. Märkbart berörda kongressdelegater ställer sig upp och applåderar länge, ingen vill sluta. Det finns en outtalad önskan att ordföranden för ukrainska journalistförbundet ska bära med sig applåderna till kollegorna i Ukraina, för fri journalistik och solidaritet. Det är ingen tvekan att vi är ett förbund som brinner för pressfrihet såväl här hemma som runt om i värden. På pressfrihetens dag är det en tanke som ger mig kraft mitt i allt elände.
Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet