Gå direkt till textinnehållet

Webbradiojournalist vann i Högsta domstolen

En journalist på webbradiokanalen Ung Webbradio begärde att få ut namnet på en brottsmisstänkt av Stockholms tingsrätt, men fick nej med hänvisning till sekretess. Efter flera överklaganden har Högsta domstolen i dag avgjort frågan till journalistens fördel.

Domen i Högsta domstolen på torsdagen innebär att namn på misstänkta kan komma att bli offentliga från det tillfälle en offentlig försvarare utses.

Journalisten på Ung Webbradio hade begärt ut en omaskerad handling där en brottsmisstänkt förordades en offentlig försvarare från Stockholms tingsrätt. Tingsrätten hade beslutat om sekretess, och Svea hovrätt avslog journalistens överklagande att sekretessen skulle hävas.

Högsta domstolen konstaterar att tingsrättens beslut att tilldela en brottsmisstänkt en namngiven offentlig försvarare är sådan typ av uppgift att den endast går att sekretessbelägga ”om riket befinner sig i krig eller krigsfara eller om det råder andra utomordentliga förhållanden som är föranledda av krig”.

Annons Annons

Namnen på försvararen och den misstänkte är avgörande för beslutets innebörd och måste därför anses ingå i den del av beslutet som motsvarar ett domslut, skriver HD vidare, och beslutar att handlingen ska lämnas ut i omaskerat skick.

Fler avsnitt
Fler videos