Gå direkt till textinnehållet

Uppror mot manskulturen på Aftonbladet

Närmare 75 kvinnliga medarbetare på Aftonbladet har reagerat starkt på att främst män har tillsatts på de högsta posterna i den nya organisationen. De har därför skrivit ett öppet brev till chefredaktören Jan Helin.

Medarbetarna poängterar att de inte kritiserar de personer som fått tjänsterna, de är kompetenta, utan vill diskutera struktur och kultur på tidningen.

”De som kommer att styra och leda det yttersta nyhetsarbetet i den nya organisationen – agendachef, nyhetschef, printchef och redaktionell pluschef – är alla män. Förutom att vi rent journalistiskt ser ett problem med denna ensidighet är det svårt att undgå att se en struktur som rimmar illa med vår ambition att vara ’först in i framtiden’", skriver medarbetarna i det öppna brevet till ledningen.

De påpekar vidare att den högste TV-chefen, tillförordnade sportchefen och chefredaktören är man.

Annons Annons

”Vi upplever att det finns en manskultur på Aftonbladet. Och att män gärna bjuder in män är en välkänd mekanism. Vi vill därför – innan även nästa maktskikt i den nya organisationen ligger fast – efterlysa ett jämställdhetsperspektiv inför tillsättningen av redaktörstjänsterna.”

De kvinnliga medarbetarna vill veta hur ledningen i allmänhet och ”Jan Helin i synnerhet" ser på det nuvarande och det fortsatta jämställdhetsarbetet på Aftonbladet.”

Fler avsnitt
Fler videos