Gå direkt till textinnehållet

Kronofogden ifrågasätter Stampen-chefs lön

Kronofogden anser att tidigare Stampen-chefen Lena Larsson och åtta andra fd Stampenanställda inte har rätt till lönegarantiersättning efter den 8 mars i år, trots att rekonstruktören fattat ett sådant beslut. Det enligt en stämningsansökan som myndigheten lämnat in till tingsrätten. UPPDATERAD.

I stämningsansökan inlämnad till Göteborgs tingsrätt hävdar Kronofogden att den statliga lönegaranti om 177 200 kronor som betalats ut till Lena Larsson, tidigare chef på Stampen Local Media, är felaktig. 177 200 kronor är taket för lönegarantin. Kronofogden är tillsynsmyndighet vid konkurser. Ytterligare åtta andra personer med avgångsvederlag har enligt myndigheten fått felaktigt utbetalad lönegaranti.

Lena Larsson slutade på Stampen Local Media den 8 oktober förra året och enligt dagspressavtalet hade hon då sex månaders uppsägningstid. Men hon erhöll 10,5 månaders arbetsbefriat och avräkningsfritt avgångsvederlag. Det innebär att avgångsvederlaget inte skulle räknas ned om hon erhöll intäkter från nya anställningar eller uppdrag.

Kronofogden anser att Lena Larsson inte hade rätt till den statliga lönegaranti som betalades ut i slutet av maj eftersom de sex månaderna löpt ut redan den 8 mars och vill nu att tingsrätten fastställer detta.

Annons Annons

Totalt rör det sig om över en miljon kronor som de nio stämda före detta anställa inte har rätt till enligt Kronofogden. Om tingsrätten går på Kronofogdens linje kan ytterligare 56 personer beröras, rapporterar P4 Göteborg.

Kronofogdemyndigheten hävdar också att rekonstruktören nekat myndigheten att ta del av allt underlag.

Johan Månsson, advokat på Rosengrens advokatbyrå som håller i rekonstruktionen uppger för Journalisten att Kronofogden fått del av samtliga underlag som legat till grund för rekonstruktörens lönegarantibeslut.

– Utöver de underlag som låg till grund för lönegarantibesluten har Kronofogden efterfrågat och fått del av ytterligare uppgifter och handlingar som rört uppsägnings- och anställningsförhållandena, säger Johan Månsson.

Fler avsnitt
Fler videos