Gå direkt till textinnehållet

Journalister mörkar inte sanningen

Tre av fyra journalister, 70 procent, uppger att de aldrig avstått från att rapportera om ”negativa aspekter om invandringen”. Det visar en enkät som Quick Response och Journalisten gjort tillsammans.

– Enkäten gjordes i höstas som ett försök att ta reda på om det låg någon sanning i påståendena att  ”Journalister mörkar sanningen om invandrare”. Enkäten är en tydlig fingervisning om att det inte är så, säger Journalistens chefredaktör Helena Giertta.

Enkäten visade också att åtta av tio journalister råkat ut för främlingsfientliga åsikter när de varit ute på jobb. De flesta av dessa har avstått från att rapportera om det.

– Att enstaka gånger ignorera främlingsfientliga uttalanden eftersom det i sammanhanget är irrelevant är förståeligt. Men att journalister inte samlar på sig, och regelbundet granskar det som påverkar en stor del av den svenska befolkningens vardag är konstigt, säger Arash Mokhtari, på Quick Response.

Annons Annons

 Qia Rindevall

Läs mer om mångfaldhetsenkäten, om hur du kan öka mångfalden i medierna och en forskningsanalys av Behrang Kianzad ii Journalisten nr 4 som precis kommit ut. På Quick Response hemsida går det också att läsa mer om undersökningen.

 

Fotnot: Quick Response är en redaktion som i tio år granskat nyhetsrapporteringen om invandring, integration och främlingsfientlighet. 

Fler avsnitt
Fler videos