Gå direkt till textinnehållet

Hård kritik mot SVTs barnprogram Wild Kids

Under inspelningen av SVTs barnserie Wild Kids har en flicka i tolvårsåldern fått se hur hennes pappa väljer att vinna en bil i stället för att träffa sin dotter. Händelsen har fått journalistklubben att ilskna till.

Under inspelningen av SVTs barnserie Wild Kids har en flicka i tolvårsåldern fått se hur hennes pappa väljer att vinna en bil i stället för att träffa sin dotter. Händelsen har fått journalistklubben att ilskna till.

– Det är sorgligt att se hur SVT behandlar barn på ett kallhamrat sätt och inte förstår innebörden av vad man utsätter dem för, säger Pia Weisberg, vice ordförande för journalistklubben på SVT.

Flickan började gråta vid inspelningen. Men programledaren och Kamratpostens chefredaktör Ola Lindholm säger till Journalisten att det snabbt gick över.

– Hon mådde kanon en minut efter att hon började gråta. Jag har inte sett just den här sekvensen klippt, men jag var med på inspelningen och vi skulle aldrig göra något som skadar barnen. Vår huvuduppgift är att få våra deltagare att må bra, även om vi utsätter dem för saker som de inte är beredda på. Vi har heller inte fått någon kritik av föräldrarna.

Ola Lindholm påpekar att programmet ska redigeras så att det verkar som om barnen utsattes för mer press än vad de egentligen upplevde, som ett dramaturgiskt grepp.

Wild Kids produceras av Jarovskij och är en äventyrsserie för barn, som sändes första gången i SVT 2005. Under några veckor får 20 barn leva tillsammans på Kolmårdens djurpark, där de delas in i två lag som tävlar mot varandra. Incidenten med den gråtande flickan inträffade under inspelningen av ett så kallat gameshow-moment, där barnen får se föräldrarna tävla om att få träffa sina respektive barn. Den förälder som vann ställdes inför valet att antingen träffa sin dotter eller vinna en helt ny bil.

– Detta gjordes lite som en parodi på klassiska gameshow-program, säger Peter Nyrén, programchef för Underhållning SVT fiktion och ansvarig utgivare för Wild Kids.

Pia Weisberg, som såg sekvensen under en förhandsvisning på SVT, ser ingen humor i det hela.

– De som är ansvariga för inspelningen har inte insett vilken skada de åsamkar barnen. Det förtroende som barnen har till sina föräldrar raseras i det här ögonblicket.

En av de riktlinjer som SVT ska följa är att ”SVTs barn- och ungdomsprogram ska produceras och sändas utifrån ett barn- och ungdomsperspektiv”.

På vilket sätt är den här händelsen producerad utifrån ett barnperspektiv?

– Hela programmets historia är berättad ur barnens perspektiv, säger Peter Nyrén. Eftersom det är ett äventyr innehåller det utmanande situationer och tester. Totalt och i enskildheter överträffar inte situationerna det som dagens elvaåringar klarar. Ibland är de glada, ibland rädda och ibland spända. Vi tar hand om barnen och redovisar deras reaktioner.

Under ett senare skede av inspelningen fick alla barn träffa sina föräldrar.

– Det är inte plåster på såren, eftersom det inte var föräldrarnas förstahandsval, säger Pia Weisberg. Jag arbetar ju fackligt och en av våra uppgifter är att stå för ett etiskt förhållningssätt, inte bara till våra tittare, utan även till alla som medverkar i själva programproduktionen. Den här händelsen visar på problemen med att lägga ut delar av SVTs produktion på externa bolag, säger Pia Weisberg.

– Jag gissar att det hade funnits ett större mått av eftertänksamhet och ett mindre mått av rena kommersiella ställningstaganden om produktionen hade skett inom SVT. Det eventuella underhållningsvärdet i en sådan här situation är försumbart, jämfört med skadan den riskerar att vålla barnet.

Peter Nyrén anser att SVT har koll på hur produktionsbolagen agerar under inspelningar.

– Vi upplever att vi har haft god kontroll. Vi har stämt av med produktionsbolaget om vad barnen klarar av. Den här situationen är inte så allvarlig. Jag tycker att den har lyfts ur sitt sammanhang.

ks@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos