Gå direkt till textinnehållet

Utbildning till bildbehandlare blir kvar

Fotografyrket Fotoskolan STHLM kommer även till hösten att ta in studenter på kursen i bildbehandling. Men till fotografutbildningen blir det inga intag.

Som Journalisten tidigare skrivit om har Myndigheten för yrkeshögskolor beslutat att Nordens Fotoskola och Fotoskolan STHLM inte får några bidrag så att de kan utbilda fotografer för terminerna 2015/2016.

Fotoskolan STHLMs kurs i bildbehandling har däremot fått nya pengar och en ny kurs startar till hösten.

– Myndigheten har bedömt att de finns ett behov av bildbehandlare. Vi är glada att vi får ha kvar utbildningen, säger Eric Hale, utbildningsledare på Fotoskolan STHLM.

Anledningen till att det inte blev nya bidrag till fotografutbildningen vid de två skolorna motiverar Myndigheten för yrkeshögskolor med att man ”bedömer att andra utbildningar inom andra yrkesområden i högre grad svarar mot arbetsmarknadens behov av arbetskraft”.

– Vi delar inte myndighetens beslut när det gäller behovet av att utbilda fotografer. Att Nordens Fotoskola och Fotoskolan STHLM inte får medel att ta in nya studenter till hösten innebär att antalet kvalificerade utbildningsplatser i fotografering halveras, säger Eric Hale.

Skolans utbildning till fotograf är på två år och tar in 24 elever. De som nu går utbildningen får gå klart eftersom medel beviljats sedan tidigare.

Skolan har möjlighet att ansöka om bidrag nästa år, men enligt Eric Hale är det för tidigt att ta något beslut.

– Vi kommer att ha en diskussion i vilken form vi ska driva verksamheten vidare.

Fler avsnitt
Fler videos