SVT hårdbantar- 146 skall bort
För första gången i SVTs historia kommer anställda att sägas upp. Företaget vill minska sin personal med 146 personer. Majoriteten är teknisk och administrativ personal. 12 producenter anses övertaliga; fyra i Stockholm och åtta i Göteborg. Inga nyhetsreportrar sägs upp.
För första gången i SVTs historia kommer anställda att sägas upp. Företaget vill minska sin personal med 146 personer. Majoriteten är teknisk och administrativ personal. 12 producenter anses övertaliga; fyra i Stockholm och åtta i Göteborg. Inga nyhetsreportrar sägs upp.
SVTs hårdbantning kommer framför allt att drabba Göteborg. I framtiden skall inga allmänna program produceras av fast personal och därför anses samtliga producenter och studiomän överflödiga. All programproduktion skall skötas av externa bolag. Även i Stockholm kommer alltmer av produktionen att läggas ut på fristående bolag.
Detta har upprör fackklubbarna på SVT: Journalistförbundet, SIF och Saco. I ett inlägg på DN Debatt fruktar de att SVT håller på att förvandlas till ”en inköpscentral för program som produceras och utvecklas av externa bolag”. De är oroliga för att SVT inte längre kommer att kunna styra över sitt innehåll.
Programdirektören Mikael Olsson har förklarat att det i SVTs sändningstillstånd finns ett krav på att samarbetet med externa producenter skall öka. Redan idag görs ungefär 50 procent av programmen utanför TV-huset – ny hets- och samhällsprogrammen undantagna.
Johanna Bergman, en av två ordföranden för journalistklubben vid SVT, menar att den journalistiska integriteten hotas av att alltfler bolag utanför TV-huset anlitas. Anställda på SVT får inte sitta i bolagsstyrelser, inte ställa upp i reklam utan redaktionsledningens tillstånd och inte profilera sig i något politiskt parti. Johanna Bergman menar att det inte går att ställa dessa krav på de som jobbar på produktionsbolag.
Journalistklubben är också orolig för att SVTs trovärdighet och profil som public -service företag urholkas om externa producenter ena veckan jobbar för kommersiella kanaler för att nästa vecka göra program för SVT.
Medieprofessorn Lennart Weibull tror inte att kvaliteten automatiskt skulle bli sämre eller att public-service värdena skulle gå förlorade om SVT köper in fler program från externa bolag.
– Det handlar mer om att de som beställer program har dessa värden framför sig. Det går inte att skylla på att det var ett dåligt program därför att det var producerat av Strix. I så fall skulle aldrig beställningen lagts ut, säger Lennart Weibull och tillägger att det finns politiska beslut på att en större del av SVTs program skall göras av fristående producenter.
Han tar brittiska Channel 4 som exempel på att hög kvalitet kan behållas i samhällsprogram även när en majoritet av programmen producera utanför kanalen.
Mikael Olsson har i SVTs interntidning Vi på TV förklarat att nyheter och samhällsprogram även i framtiden till större delen kommer att göras inom SVT eftersom fristående producenter inte har den kompetens och kvalitet som SVT kräver.
Riksdagen ålade SVT att under åren 1996-98 göra en besparing på 11 procent. De åtgärder som gjorts har inte räckt till för att få balans i ekonomin och därför anser ledningen att de måste säga upp anställda. Det talas om ett underskott på 100 miljoner kronor.
Lennart Weibull är inte alls övertygad om att riksdagens sparkrav var så hårda. Han menar att det mera låter som en partsinlaga från ledningens sida. Fackklubbarna har anlitat en löntagarkonsult som skall gå igenom företagets ekonomi och organisation.
SVT vill minska sin personal med 329 anställda. 189 har till dags datum erbjudits avgångsvederlag och avtalspension. Av dem har ungefär 20 journalistiska yrken.
Återstår då 146 anställda som SVT vill göra sig av med. De anställda har till den 8 december möjlighet att teckna avtal om avgångsvederlag eller avtalspension.
105 tjänster skall bort i Stockholm. Det rör sig om producenter, bildproducenter, skriptor, bildredaktörer, fotografer, programinköpare samt administrativ och teknisk personal.
Göteborg, 29 anställda: producenter, fotografer, tekniker, redigerare, elektriker, sminkörer, studiomän och ljussättare. Karlstad, två: fotograf och administrativ chef. Norrköping, tre: fotograf, ljudtekniker och scenograf. Örebro, en: ljudtekniker. Umeå, en: ljussättare. I övriga distrikt har ingen blivit varslad.
pj@sjf.se