Gå direkt till textinnehållet

SVT fortsätter dela livesändningar – Utgivarna hoppas på mer

UPPDATERAD. SVT ska fortsätta dela utvalda livesändningar från presskonferenser eller större nyhetshändelser med andra medier. TU:s tf vd Thomas Mattsson hoppas även att SVTs inslag och deras arkivmaterial ska delas i framtiden. 

SVT har sedan tidigare bland annat delat sändningarna från Folkhälsomyndighetens presskonferenser till andra mediehus, nu fortsätter man på den inslagna vägen.

Erbjudandet till Utgivarnas medlemmar gäller i första hand under en provperiod i sex månader med start efter sommaren, skriver SVTs vd Hanna Stjärne i sin blogg.

Förutsättningen är att SVT har rättigheter till materialet och därför rör det sig främst om sändningar kring inrikesnyheter.

Annons Annons

Tidningsutgivarnas tf vd Thomas Mattsson anser att det är ett konstruktivt förslag från Hanna Stjärne, och hoppas redan på mer.

– Om man vill att så många som möjligt ska kunna ta del av public services kvalitetsjournalistik, då vore det positivt om tidningarna i en testfas 2 också fick publicera alla inslag från SVT. Inte minst lokal-tv-innehåll från SVT på tidningssajter skulle stärka det lokala innehållsutbudet, säger Thomas Mattsson till Journalisten.

Framåt önskar Thomas Mattsson att SVT även tillgängliggör sitt enorma arkivmaterial, som han kallar en "skatt i verklig mening".

– Det kommer initialt finnas ett behov av att lösa vissa upphovsrättsliga frågor, men jag såg att exempelvis Moderaterna anser att public service bör tillhandahålla detta innehåll utan kostnad, så då får väl staten bidra ekonomiskt till att rättighetsklarera allt eftersom en större publik då kan ta del av det. Sammantaget är det mycket lovande att SVT har ett så öppet förhållningssätt till samarbeten, säger han.

Fotnot: Thomas Mattsson är även ordförande för Utgivarna.

Fler avsnitt
Fler videos