FOTO: Tor Johnsson

SVT fälls för direktsändning från SDs partikongress

17 september, 2018

GRN-beslut En sändning i SVT Forum bemötte inte ett rasistiskt inlägg om muslimer i talarstolen på SDs landsdagar och fälls därför av Granskningsnämnden. UPPDATERAD

Demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen har debatterats den senaste veckan. SVTs programdirektör Jan Helin skrev i ett debattinlägg i torsdags att SVT ska sluta med den typen av avståndstaganden som gjordes efter Jimmie Åkessons uttalande om att invandrare inte är svenskar i slutdebatten den 7 september. I stället ska SVT bemöta brott mot demokratiparagrafen med journalistik, enligt Helin.

Samtidigt fäller Granskningsnämnden för radio och tv idag SVT för brott mot demokratiparagrafen. SVT Forum sände den 25 november förra året direkt från Sverigedemokraternas landsdagar. En programledare med bisittare bröt av och till in i den flera timmar långa sändningen.

Det skedde dock inte när en SD-politiker under en kulturdebatt uttryckte att muslimer inte är ”fullt ut människa, human”.

Flera personer anmälde sändningen för politikerns uttalande, som vissa av dem även ansåg utgjorde hets mot folkgrupp.

SVT hänvisar i sitt svar till att programledarrollen i SVT Forum är en helt annan än den i exempelvis Aktuellt och handlar om att helt kort introducera debatten och vägleda i vilka frågor den behandlar. Uttalandet från SD-politikern kom överraskande under debatten och det var svårt att uppfatta exakt hur orden föll, enligt SVT. Ingen på redaktionen uppfattade uttalandet allvarliga innebörd i ögonblicket.

Däremot togs uttalandet upp i flera sändningar samma kväll och nästa dag, då partiföreträdare intervjuades och då SVT även tog avstånd från uttalandet eftersom det ifrågasatte alla människors lika värde.

Publiken som tog del av avståndstagandet var mångdubbelt större än den som följde direktsändningen i SVT Forum, skriver SVT, varför man anser att ”andemeningen” i demokratiparagrafen uppfylldes i praktiken.

Det räcker dock inte, anser Granskningsnämnden. SVT borde i eller i nära anslutning till sändningen tagit upp och bemött uttalandet som var uppenbart kränkande mot personer med muslimsk tro.

Drar SVT några slutsatser vad gäller framtida direktsändningar från exempelvis SDs partikongresser?
– Det är en för drastisk slutsats att vi ska sluta sända SDs kongresser. Det finns ett stort värde att vi gör det också framöver, även om vi självklart vill undvika fällningar. Nu gör vi ett jobb där vi ser över hur vi på ett begripligare sätt hanterar bemötanden och här behöver vi också fundera på hur vi klokt bemannar den här typen av långa livesändningar, skriver nyhetsdivisionens chef Anne Lagercrantz i ett mejl till Journalisten.

GRN-beslut

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies