Gå direkt till textinnehållet

Polis angrep Nya Tiders reporter

Jesper Johansson blev slagen med batong och gripen när han bevakade en demonstration för Nya Tider. Han är nu misstänkt för våldsamt motstånd. ”Det är beklagligt för den svenska demokratin och för polisen”, säger han.

Den 1 maj anordnades en demonstration mot coronarestriktioner i centrala Stockholm. Polis upplöste demonstrationen och grep ett 50-tal demonstranter.

Jesper Johansson var utsänd för att bevaka demonstrationen för den högerextrema tidningen Nya Tiders räkning. Han har arbetat och arbetar som reporter och programledare för flera så kallade alternativa medier på den nationalistiska högerkanten: Nya Tider, Exakt24 och Swebbtv.

När han filmade ett gripande blev han plötsligt angripen av en polis som tar tag i hans kamera och säger att han sagt åt honom att inte ”stå och filma mig i ansiktet”. Tumult uppstod när Jesper Johansson försökte värja sig och skydda kameran, och i videosekvenser som Nya Tider och Swebbtv publicerat ser man hur flera poliser drar och sliter i honom. En av poliserna slår med batong mot hans ben och de tar ner honom på marken och sätter handfängsel på honom.

Annons Annons

– Polismannen som tar tag i min handkamera vrider den, och jag är rädd att han försöker knäcka skärmen. Jag får intrycket att de ska skada min utrustning. Kameran sitter i en rem runt handen och jag kan inte bara släppa den, säger Jesper Johansson.

– Plötsligt är det tre andra poliser framme, en slår med batong mot min vänstra vad. När jag ligger på marken sätter en polis ett knä i min rygg så att jag får svårt att andas. En sätter en tumme mot halsen.

Jesper Johansson förs in i polisbilen och körs till Frejgatan en bit bort, där det hålls ett förhör där han får veta att han är misstänkt för våldsamt motstånd. Han återfår kameran och släpps. Rättegången är satt till den 10 juni.

Vet du varför polisen griper tag i din kamera?
– Jag hade tidigare blivit tillsagd att backa och det gjorde jag. Jag stod en och en halv till två meter från polisen och bedömde att jag höll ett bra avstånd för att inte störa. Jag ville absolut inte hindra dem i deras arbete, utan jag var där för att bevaka demonstrationen och rapportera om händelserna. När polismannen som griper tag i kameran säger att han sagt åt mig att inte filma honom i ansiktet, då är det första gången han tilltalar mig.

Vad tänker du om polisens agerande?
– Det är beklagligt för den svenska demokratin och för polisen.

Berättade du att du är journalist?
– När jag hade blivit gripen sa jag att jag arbetar för en tidning som uppbär presstöd.

Polisen har en annan bild av upptakten till händelserna.

– Man har inte uppfattat att den här personen är journalist. Han filmar med en kamera och uppger att han är där för att dokumentera, men det är det många som gör. Att bli filmad har blivit en del av polisens vardag och något som människor har en självklar rätt att göra, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

– Personen bär ingen pressväst och han uppger inte att han är journalist vad jag kan se; därmed inte sagt att det hade spelat någon roll. Polisen ber upprepade gånger personen att backa men det gör han inte. Detta av hänsyn både till den som ett ingripande görs emot och för att polisen ska kunna genomföra sin tjänsteutövning. Kameran är väldigt nära, bara en decimeter från polisen. Lyssnar man inte på polisens uppmaning kan man bli handgripligen flyttad, och det är vad som sker. Då uppstår en situation där polisen försöker få kontroll på den här personen. Han är i affekt. Han är inte lugn och sansad. Han grips och körs i väg en bit och släpps av vid Frejgatan där ett förhör genomförs och han återfår sin kamera. Han är misstänkt för våldsamt motstånd.

Han uppger att han fick skador på foten, blev slagen med batong och att en av poliserna tryckte ett knä i ryggen på honom så att han fick svårt att andas och att en polis tryckte sin tumme mot hans hals när han låg på asfalten. Stämmer det?
– Jag har inte alla detaljer kring händelsen, men det jag vet är att batong användes för att få kontroll på personen. Om han upplever att han har blivit behandlad på ett felaktigt sätt ska han givetvis anmäla, säger Carina Skagerlind.

Fler avsnitt
Fler videos