Gå direkt till textinnehållet

”Norrbottningar värda journalistik som kostar”

Norrbottningarna är värda att få bra journalistik och bra journalistik kostar. Så resonerar tidningarna inom Norrbotten Media som i höst börjar ta betalt för all nätjournalistik.

Såvitt Norrländska Social-Demokratens chefredaktör Kalle Sandhammar vet blir NSD och Norrbottens-Kuriren de första dagstidningarna i Sverige som tar betalt för all journalistik på webben.

– Det är jätteviktigt att ta betalt, säger han. Det signalerar att den lokala journalistiken har ett värde.

Kalle Sandhammar påpekar att situationen i Norrbotten är unik där två dagstidningar i skarp konkurrens, men med samma ägare. Det ger dem möjlighet att enas om att samtidigt införa en total betalväg, utan att behöva bekymra sig över vad andra konkurrenter gör.

Annons Annons

I landskapet finns visserligen också Piteå Tidning, men den har sin huvudsakliga läsekrets i Piteå och Arjeplog.

– I höst genomför NSD och Norrbottens-Kuriren det här på lika premisser, säger Kalle Sandhammar.

Han säger sig tro på tydlighet med hur tidningarna tar betalt.

– Folk har vant sig vid att tidningar på webben är gratis, men ser det som självklart att papperstidningen kostar.

Därför publicerar de norrbottniska tidningarna en serie med gemensamt material om villkoren och kostnaderna för lokal journalistik. Serien är pedagogisk och förklarande och inbjuder publiken till diskussion.

Kalle Sandhammar tror att tiden nu är inne för att börja ta betalt för tjänster på nätet, och han exemplifierar med lyckade betalmodeller för angränsande nätmedier som Spotify.

– Vi är nu inne i en testperiod med nya webbsajter, ny design och uppdaterad teknik. Vi testar internt och externt och när grejerna är i ordning startar vi.

De båda tidningarnas gemensamma aktion är ett försök att bryta den nedåtgående spiralen med upplagefall och annonstapp och få in pengar även på nätet.

– Att inte agera vore fel. Vi gör vad vi tror är bäst och ändrar efterhand om det behövs. Så jobbar vi hela tiden, säger Kalle Sandhammar..

– Reaktionerna har hittills varit alltifrån att vi är dumma i huvudet till att det är klokt att slå in på den här vägen. Resurser kostar pengar. Norrbotningarna är värda att ha två konkurrerande tidningar.

 

Fler avsnitt
Fler videos