Gå direkt till textinnehållet

”Mer kvalitativ politikbevakning utan Almedalen”

”Man får ägna sig åt det som faktiskt är politikbevakning. Politiken bevakas ju även utan Almedalen”, säger SR-programledaren Parisa Höglund om att det inte heller i år blir en politikervecka på Gotland.

Parisa Höglund har en bakgrund som producent och programledare på P1 Morgon. I våras tog hon över som ny programledare för SR-podden Det politiska spelet, när Henrik Torehammar lämnade rollen efter sex år.

Hur har det varit att ta över?
– De som lyssnar är ju Henrikfans in i märgen. Men det har gått smidigt. Dels eftersom jag känner [bisittarna] Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg väldigt väl, dels har lyssnarna varit så himla snälla. Jag har faktiskt bara fått hejarop. De kanske får sin Henrikfix ändå, eftersom han är på P1 Morgon, säger Parisa Höglund.

Vad händer i svensk politik och politikbevakning i sommar?
– Det beror helt på. Allt hänger på hur det utvecklar sig med Vänsterpartiets besked; om det blir ett extraval. De närmaste dagarna känns verkligen intensiva och spännande att följa.

Annons Annons

– Arbetsrätten kommer att fortsätta puttra på, marknadshyresfrågan, miljonärsskatten. Men just nu går det inte att ta sig förbi misstroendefrågan och prata om något annat.

Politikbevakningen påverkas också av att Almedalsveckan för andra året uteblir som fysiskt event, den ersätts av ett helt digitalt arrangemang med två partier per dag.

– Det känns som att alla redaktioner ändå slår knut på sig för att försöka ha kvar utfrågningar och bevakning som vanligt – fast man gör det på distans och kanske spelar in i förväg. Det blir inte samma livekänsla.

Förra året drog Parisa Höglund och programledaren på P1 Morgon Mikael Kulle igång ett Almedalen light med utfrågningar på distans.

Vad innebär det för politiken och bevakningen att Almedalen inte är ett fysiskt event heller i år?
– Jag tror att det blir en mer kvalitativ bevakning. Man får ägna sig åt det som faktiskt är politikbevakning. Politiken bevakas ju ändå, utan Almedalen. Överlag har det ju gått väldigt långt från det demokratiska samtalet som på något sätt var syftet med Almedalen, till det PR- och mediemonster vi sett de senaste åren.

Tror du de här två uteblivna åren kan få som effekt att 2022 års Almedalen blir en nedbantad tillställning?
– Jag är lite cynisk, tror kanske att vi kommer falla tillbaka i våra vanor och inkörda spår rätt snabbt efter pandemin. Det här har hållit på ett rätt bra tag. Men kanske tar man tillfället i akt. Om man vill göra en förändring är det ett bra tillfälle. Att sätta sig ned och fundera: är det här värt det? Är det effektivt, vad får man ut för de pengar alla redaktioner lägger på det här? Är det värt det ur ett utsläppsperspektiv, att folk tar dagsflyg över?

Kan klimatfrågan segla upp som politisk sakfråga i sommar igen?
– Den blir ju alltid het när skogar brinner. Så skulle det bli extravarmt i juli kan det absolut hamna på prioritetslistan.

Kan det inte ses som ett underbetyg för den politiska journalistiken, att inte hålla i klimatfrågan även när det inte är torka och bränder?
– Det kanske är ett underbetyg från politikernas håll, att klimatfrågan inte pushas fram på samma sätt, det får inte får samma spinn. Jag tycker det är svårt att analysera den frågan. Men det är som med andra områden, när det skjuts blir kriminaliteten en intressant fråga, när kvinnor mördas blir våld mot kvinnor en het debatt. Alla springer lite åt samma håll när en fråga blir aktuell.

Fler avsnitt
Fler videos