Gå direkt till textinnehållet

Love is in the air

På Falu-Kuriren finns 24 personer som är gifta eller sambo med varandra.– Till 75 procent har det varit negativt att jag och min fru arbetat på samma arbetsplats, säger reportern Per Malmberg.– Det ska bli jättekul att få jobba tillsammans med Håkan, säger Sofia Edvardsson som ska börja på Falu-Kuriren där hennes man är anställd.

På Falu-Kuriren finns 24 personer som är gifta eller sambo med varandra.
– Till 75 procent har det varit negativt att jag och min fru arbetat på samma arbetsplats, säger reportern Per Malmberg.

– Det ska bli jättekul att få jobba tillsammans med Håkan, säger Sofia Edvardsson som ska börja på Falu-Kuriren där hennes man är anställd. Av Staffan Wolters

Av någon anledning vimlar det av par på Falu-Kuriren, varför kan ingen riktigt förklara. Säkert hänger det samman med att journalister ofta gifter sig med journalister och på mindre orter finns det helt enkelt inte särskilt många medieföretag att söka sig till. På gott och ont.

Astrid och Per Malmberg är äkta makar och har jobbat på Falu-Kuriren i 25 år. Per har tidigare arbetat som nyhetschef och då varit överordnad Astrid som redigerat.

– Det gav upphov till en del problem, summerar Astrid. Om min man är chef, hur ska han till exempel kunna matcha mitt material utan att han eller jag blir baktalade?

Hon berättar att hon inför jobbarkompisarna ibland höll inne med kritik mot Pers chefskap. Den man står nära vill man inte gärna offentligt utsätta för negativa synpunkter.

Astrid är idag ordförande för Falu-Kurirens journalistklubb, vilket skulle ha varit otänkbart när Per var hennes chef. Astrid blev på den tiden tillfrågad om hon var intresserad av ordförandeskapet men tackade nej.

– Det skulle varit svårt för klubbmedlemmarna att komma till mig och fritt stöta och blöta Pers sätt att fungera som chef. Det kunde även uppstått misstankar att jag tystade ner klagomål mot honom.

Astrid är mycket öppen om de problem som uppstått i samband med att så många på Falu-Kuriren hänger ihop. Hon tycker å ena sidan att frågorna är känsliga, å andra sidan vill hon ha upp dem på bordet och tillägger att detta inte debatterats öppet tillräckligt på tidningen.

Det kanske allra känsligaste handlar om tillsättningen av tjänster. Det har förekommit diskussioner inom företaget om huruvida vissa personer rekryterats strikt utifrån kvalifikationer eller om lojaliteter gentemot maka/make, i synnerhet i chefsposition, spelat in.

– Man ska inte vara diskvalificerad för en tjänst på grund av att man är gift med någon på företaget, men man måste vara medveten om att det kan uppstå komplikationer, kommenterar Astrid.

Vissa företag inom det privata näringslivet har bannlyst kärleksrelationer på jobbet. Blir några på arbetsplatsen tillsammans tvingas ena parten sluta. Anställning av någons partner kommer aldrig på fråga.

Astrid Malmberg säger nej till regler i den vägen men tycker ändå att någon form av policy skulle vara bra. Ofta går dock problemen att lösa med enkla metoder. Hon berättar om en facklig förtroendeman inom företaget som råkade få på sitt bord att löneförhandla åt sin partner. I det läget var det självklart att Astrid övertog förhandlingen.

Även på det privata planet tycker hon att det har varit negativt att jobba tillsammans med sin man.

– Vi har tagit hem jobbet till hundra procent, efter barnen är det vårt största samtalsämne hemma. Jag och Per har haft jättehårda diskussioner om journalistik, ibland är det intressant men det har också varit ganska ledsamma samtal till exempel om vems arbetsuppgifter som är viktigast.

Astrids make Per Malmberg säger att han absolut avråder journalister från att söka jobb på samma arbetsplats som sin partner.

– Framför allt om den ena ska vara chef över den andre. Själv kände jag att jag kunde bli onödigt hård mot Astrid i jobbet för att ingen skulle tro att jag favoriserade henne. Ibland redigerade hon grejor på ett sätt som jag inte ville ha det i tidningen. Om jag sa det kunde det bli frostigt hemma.

Att Per slutade som nyhetschef och återgick till reporterjobbet har till viss del att göra med att det blev för jobbigt att ha sin hustru som underordnad.

– Nu fungerar det betydligt bättre, jag tycker faktiskt inte att det är några som helst problem.

På pluskontot sätter de båda ökad kreativitet. Under åren har de kläckt en massa bra idéer för tidningen.

Astrid berättar om den gången hon var höggravid med deras tredje barn.

– En dag stack en kollega fingret i magen på mig och frågade om jag hört att Per skulle resa till OS i Lake Placid. Det hade jag inte en aning om, han hade inte vågat berätta det. Så det kan ha en fördel med att ha maken på samma jobb, man blir bättre informerad, säger hon med ett skratt.

Man skulle kunna tro att mängden relationer på Falu-Kuriren leder till äktenskapsgräl på jobbet men de flesta pratar istället om sammanhållning och bra stämning. Personalfesterna hade kunnat vara svartsjukedramer värdiga en grekisk tragedi men beskrivs som trevliga familjetillställningar.

Oavsett åsikter i övrigt säger samtliga Journalisten talat med på Falu-Kuriren att de inte vill arbeta vid samma skrivbord som sin partner. I ett av rummen alldeles vid ingången till tidningen sitter journalisten Ragna Fahlander, gift med en av tidningens kolumnister.

– Jag är glad att han inte jobbar i samma lokaler, det skulle bli för tätt inpå.

I rummet intill Ragna huserar Lillis Åkerblom, journalist gift med Jeanette på annonsavdelningen. De jobbar en bit ifrån varandra men snart ska de sammanföras lokalmässigt. Lillis gillar det inte utan tycker att det kan bli ”för tjatigt”.

Men det finns också par på Falu-Kurien som tycker att det är härligt att vara på samma arbetsplats. När den här intervjun gjordes stod Sofia Edvardsson precis i begrepp att börja som webbredaktör på Falu-Kuriren där hennes man Håkan är samordnare av nyhetsmaterialet. Till saken hör att Sofia under flera år jobbat på Dala-Demokraten, ortens andratidning, och därmed haft sin man som konkurrent. Det hade sina sidor.

– I början när jag var på Dala-Demokraten och Håkan på Falu-Kuriren hände det att cheferna frågade om jag visste hur långt Falu-Kuriren kommit med någon grej som vi också höll på med, berättar Sofia.

Integritetsproblemen löste de genom att aldrig nånsin prata redaktionella hemligheter hemma. Som i somras när det skedde ett uppmärksammat mord i Falun och Sofia satt och tjuvhöll på exklusiv information utan att berätta det för Håkan. Eller när Håkan i månader gjorde ett grävjobb om tystnad inom den kommunala sektorn utan att diskutera olika problem med Sofia, trots att han visste att det troligen skulle ha tillfört artiklarna en del.

En gång när Sofia arbetade på Dala-Demokraten ringde hon en källa för att luska på ett jobb. I samma sekund fick hennes källa ett samtal på mobilen. Det var från Håkan som ringde för att rota i samma ärende…

I och med att Sofia börjar på Falu-Kuriren kan paret Edvardsson börja prata om jobbet på ett naturligt sätt. En lättnad tycker båda. Visserligen ska Håkan i en del fall vara chef över Sofia men hon ser det inte som ett problem.

– Om jag vill ha ut en grej på nätet och Håkan säger att den först ska in i papperstidningen så måste jag böja mig för det. Men jag har stort förtroende för att Håkan gör professionella bedömningar.

Men de ska ändå se till att inte träffas för mycket på jobbet. Gemensamma luncher blir det max två gånger i veckan har de bestämt. Där går gränsen.

På högsta nivå finns ytterligare ett par inom Falu-Kuriren. VDn Pär Fagerström är gift med redaktionschefen Ewa Wirén. Kort efter det att Pär rekryterats som VD fick Ewa en tjänst på tidningen och blev sedermera redaktionschef. Detta har det glunkats en del om genom åren.

Att Pär Fagerström skulle ordnat en tjänst åt sin hustru avfärdar han som tomt prat.

– Det är inte jag utan chefredaktören som anställt Ewa. Jag har aldrig ställt några som helst villkor i den vägen för att ta jobbet som VD.

Om personalen har klagomål på redaktionschefen och vänder sig till dig, hur ska du kunna hantera det?

– Skulle det bli klagomål mot Ewa är det en fråga för chefredaktören.

Låt oss säga att du tycker det är nödvändigt att banta redaktionen. Blir det inte svårt att ställa de kraven på din hustru som säkert värnar om redaktionen?

– Jag kan hantera det professionellt. Jag har varit VD på tidningar där redaktionschefen inte varit min hustru och det har inte fungerat annorlunda än det gör här.

Ewa Wirén säger att hon inte skulle dra sig för att värna redaktionen om Pär Fagerström kom med nedskärningskrav hon inte kunde ställa upp på.

Skulle du verkligen gå i strid med din man?

– Nej, men med min VD, självklart.

MTGs anställda får inte bli par

Företaget MTG, som äger bland annat TV3, TV8 och Finanstidningen, accepterar inte att chefer inleder kärleksrelationer med övriga anställda. Internt går det under benämningen ”non fucking rule”.

– Bakgrunden till regeln är att anställda befinner sig i en beroendeställning som chefen inte ska kunna utnyttja, säger en person inom koncernen som vill vara anonym.

En komplikation med en sådan policy skulle kunna vara att det är den underlydande som får gå medan chefen får behålla jobbet. Men den utgången är inte alls given inom MTG, uppger Journalistens källa.

– Vi har haft ett fåtal fall där regeln använts och det har hänt att chefen varit den som fått sluta.

En undersökning som varit publicerad i Landstingsvärlden visade att 13 procent av alla journalister var gifta eller sambo med en kollega. Det var högre än för till exempel jurister (11 procent), präster (9 procent) och revisorer (6 procent).

Visserligen har siffrorna tio år på nacken men inget tyder på att de skulle vara väsentligen annorlunda idag.

Fler avsnitt
Fler videos