Gå direkt till textinnehållet

Hyllert om DJ-krisen: ”Oklart vad som ligger bakom”

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert är förvånad över krisen på Dansk Journalistforbund.

Journalisten berättade i morse om helgens svåra kris på Dansk Journalistforbund (DJ), där förbundsstyrelsens beslut att kicka chefredaktören för medlemstidningen, danska Journalisten, för att han haft en ”journalistisk kompromisslös linje”, lett till att förbundsordförande Lars Werge valt att avgå med omedelbar verkan.

Pressfrihetsskandalen skakar det danska journalistförbundet, och medlemmar rasar på sociala medier och kräver svar från förbundsstyrelsen. Flera kräver att chefredaktören Øjvind Hesselager återinsätts.

I Sverige har Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert följt medierapporteringen om krisen i DJ, men har inte haft kontakt med vare sig Lars Werge eller någon i den danska förbundsstyrelsen.

Annons Annons

– Jag har läst vad Lars Werge själv har skrivit på Facebook, jag har läst vad danska Journalisten skrivit, jag har läst uttalandet i pressmeddelandet från DJ och jag vet inte mer än så. Jag har inte pratat med Lars. Jag vet inte om det här handlar om ett misslyckat pressmeddelande eller om man har sluntit. Den Lars som jag haft som ordförandekollega har jag uppfattat som en orubblig person när det gäller yttrandefrihet och pressfrihet. Så jag är förvånad. Många frågar sig i dag vad som hänt, och det gör jag också, säger Ulrika Hyllert.

Vad är det som förvånar dig mest?
– Att det går så snabbt. Pressmeddelandet med det kritiserade uttalandet kom i fredags, och de har förbundsstyrelsemöte på söndag förmiddag. Det är väldigt drastiskt. Jag beklagar det här. Det skadar vårt systerförbund i Danmark med en sådan här kris, och det är ju helt klart en kris. Jag tror att de kommer att ta sig ur den, men det är många som undrar vad som hände – egentligen.

Vad säger du om Lars Werges citat i pressmeddelandet, där han berättar att DJ kickat chefredaktören Øjvind Hesselager för att ”hans journalistiska kompromisslösa linje har slitit på relationen mellan parterna”?
– Det väcker frågor. Vad menar han när han säger det? Det är jättesvårt att recensera ett citat i den här situationen. En fackförbundstidning ska vara väldigt fri från förbundet, den ska kunna ta en örat.

– Vi i Sverige är så himla noga med självständigheten för organisationstidningar, och det vet jag att man är i Danmark också. Det är en jätteviktig fråga, och den är så självklar. Det säger ju också DJs nya ordförande Tine Johansen, att det är ingen tvekan om att tidningen ska vara självständig och oberoende.

En misstanke som har dykt upp är att Lars Werges avhopp beror på en konflikt inom DJs förbundsstyrelse, hovedbestyrelsen. Under DJs kongress i april blev det debatt om den interna kulturen i förbundsstyrelsen och ledningen, efter att styrelseledamoten Rasmus Mark Pedersen uttalat sig mycket kritiskt om en hård jargong och ”osund politisk kultur” i DJ, något som danska Journalisten uppmärksammade. Han berättade bland annat för tidningen att han lämnade ett styrelsemöte gråtande.

Den nyvalda förbundsstyrelsen i DJ består av många nya ledamöter, och i sociala medier spekulerar medlemmar om konflikten som ventilerades under kongressen har förvärrats.

– Jag deltog i deras kongress, där det fanns en debatt om hur förbundsstyrelsen och ledningen fungerar, men Lars Werge svarade bra på frågorna som dök upp och han utmanades inte av någon till ordförandeposten. Jag har faktiskt ingen som helst aning om det finns något internt problem som dröjer sig kvar i styrelsen, säger Ulrika Hyllert.

Fler avsnitt
Fler videos