Danska Journalistens redaktör kickad – DJs ordförande avgår efter kritikstorm

1 juli, 2019

Dansk Journalistforbunds (DJ) ordförande Lars Werge (bilden) avgår med omedelbar verkan. Orsaken är en kritikstorm från medlemmar efter att DJ kickat chefredaktören för medlemstidningen Journalisten.

I fredags meddelade det danska journalistförbundet DJ via ett pressmeddelande att man nått en överenskommelse med danska Journalistens chefredaktör Øjvind Hesselager om att denne ska lämna uppdraget efter åtta år. I pressmeddelandet uttalade sig DJs ordförande Lars Werge.

– Øjvind har varit en passionerad redaktör som har lagt liv och själ i tidningens utveckling. Men hans journalistiska kompromisslösa linje har också slitit på relationen mellan parterna, och DJ har nått en punkt där det måste till en ny person på posten som redaktör för Journalisten för att skapa en annan och ny relation, sade Lars Werge i pressmeddelandet.

Uttalandet ledde till starka reaktioner från medlemmar i sociala medier och i kommentarsfältet på artikeln i danska Journalisten. Många uppfattade DJs beslut som att man ville upphäva medlemstidningen oberoende. Kritiken var så massiv att Lars Werge igår söndag meddelade att han avgår som ordförande i DJ med omedelbar verkan.

Facebook skriver Lars Werge att skälen för beslutet är att han inte längre har förbundsstyrelsens förtroende.

– Jag har inte längre uppbackning i förbundsstyrelsen. Det tar jag självklart konsekvenserna av, och jag har i dag meddelat Dansk Journalistforbunds styrelse, att jag avgår som ordförande i dag, och att jag i övrigt avslutar alla mina uppdrag för DJ, skriver Lars Werge på Facebook.

Tine Johansen, vice ordförande i DJ, kliver in som ordförande. Hon uppger för danska Journalisten att styrelsen inte har haft någon förtroendeomröstning om Lars Werge, utan att det är han själv som beslutat sig för att avgå. Hon uppger också att beslutet att byta chefredaktör för Journalisten kvarstår.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies