Hon grävde i Maltas korruption
Grävseminariet i Borås Grävaktuella journalisten Caroline Muscat var god vän med mördade Daphne Caruana Galizia. ”Vi väntade oss att något kunde hända henne, men definitivt inte det här”, säger hon.
Daphne Caruana Galizias envisa grävande i den utbredda korruptionen i Maltas politiska elit ledde till att hon utsattes för en omfattande förtalskampanj, berättar vännen och journalisten Caroline Muscat på telefon från Malta.
– Medan hon levde var den här avhumaniseringskampanjen väldigt framgångsrik. Men två år efter hennes död har folk insett att det hon avslöjade var sant.
Trots hatkampanjen kom mordet, i form av en bilbomb, som en chock.
– Vi väntade oss att något kunde hända henne, men definitivt inte det här.
Caroline Muscat har lång erfarenhet som journalist. När vännen Daphne Caruana Galizia mördades i oktober 2017 befann sig Muscat i planeringen inför en ny journalistisk satsning. Mordet kastade om spelplanen och bara två veckor efteråt lanserades sajten The Shift News.
– Det var en reaktion på chocken och ilskan över det som hände. Vi ville skicka ett meddelande tillbaka, ni kan inte tysta alla oss.
Affärsmodellen var långtifrån färdig och resurserna inte på plats. Shift News har överlevt genom internationella bidrag och donationer från allmänheten. Caroline Muscat klargör att grundarna inte tar emot ett öre från några politiska partier – vilket är en ovanlighet. 90 procent av medierna på Malta är politiskt finansierade, vilket gör oberoende rapportering svårt.
Vilket slags journalistik gör Shift News?
– Vi gör undersökande journalistik, därför handlar det mesta om korruption. Vi bryter också med den gängse journalistiska modellen i Malta där medier okritiskt rapporterar om politiska partiers olika utspel. Vi driver också en kampanj för rättvisa för Daphne Caruana Galizia och för pressfrihet på Malta.
De är inte ensamma om att driva den. Den internationella kritiken mot Maltas regering och myndigheter har varit stark efter mordet. Europarådet har krävt en oberoende offentlig utredning och uttryckt farhågor om politisk inblandning i utredningsarbetet, något även tio pressfrihetsorganisationer varnat för. Även Europaparlamentet har legat på i fallet och krävt en oberoende utredning. I december inleddes såväl en oberoende tribunal av omständigheterna kring mordet som rättsprocessen, där nya chockerande uppgifter knutit regeringen allt närmare mordet. I januari avgick Maltas premiärminister Joseph Muscat (Labour) efter den politiska krisen som uppstått under utredningen, och tidigare har hans stabschef och en minister tvingats lämna.
– Men de högt uppsatta personer som tvingats avgå är fortfarande på fri fot. Det meddelande som protesterna på Malta vill skicka är att det inte kommer att accepteras att de undslipper ansvar, säger Muscat.
Shift News och Caroline Muscat är inte en del av det internationella The Daphne Project som fortsatt arbetet med de avslöjanden Caruana Galizia arbetade med, och som grävt fram saker som lett mordutredningen framåt.
– Men vi samarbetar med dem, och med andra europeiska grävgrupper. Malta är ett internationellt nav för penningtvätt, därför blir olika samarbeten naturliga.
Så utbredd är korruptionen på Malta att Caroline Muscat hösten 2016 såg sig tvungen att göra ett kontroversiellt karriärval; hon sade upp sig från den ledande dagstidningen Times of Malta för att bli kampanjledare för det konservativa oppositionspartiet Partit Nazzjonalista. Hon förklarar kontexten:
– Vi hade börjat publicera uppgifterna från Panama Papers, under konstant motstånd från regeringen. Jag insåg att det inte fanns något manöverutrymme alls i Malta för att motarbeta korruptionen; premiärministerns makt tycktes nå överallt. Det enda alternativet jag såg i det läget var att hjälpa oppositionspartiet – som drev en kampanj mot korruption – att vinna valet. För med en regering som i stället motarbetar korruption kan journalistiken lättare göra sitt jobb.
Malta har visat sig vara en farlig plats för undersökande journalister. Är du rädd?
– Ja, självklart. En massiv kampanj fortsätter från regeringstrogna krafter. Detaljer om oss läggs ut i sociala medier – en uppmaning till hat och trakasserier. När vi försöker gå till polisen får vi ingen reaktion alls. Jag har kallats ”den nya häxan” och det har skrivits i regeringsvänliga kommentarsfält att det behövs ”några bomber till”.
Fotnot: Caroline Muscat föreläser på lördag den 21 mars, klockan 15.00, under rubriken Jakten på min kollegas mördare.