Gå direkt till textinnehållet

HDs utgivare om Landskronamordet: ”Vi har valt bort väldigt mycket”

Reportaget om flickorna som är misstänkta för mordet på 14-åriga Emilia i Landskrona är en etisk balansgång. Men HDs utgivare Marcus Ekdahl känner sig trygg med publiceringen.

Den 23 juli i år hittades 14-åriga Emilia mördad i en avställd tågvagn i Landskrona. På söndagen publicerade Helsingborgs Dagblad ett långt granskande reportage där tidningen berättar om den mördade flickans och de två misstänkta flickornas uppväxt och liv. Det handlar om svåra hemförhållanden, HVB-placeringar och SiS-vård. HD visar också att två av barnen kort före mordet åter hamnar hos föräldrar som de sociala myndigheterna själva har underkänt.

I en krönika motiverar utgivaren Marcus Ekdahl publiceringen. Ekdahl skriver att HD vill berätta för läsarna om svårförklarliga händelser ”utan att gå över gränser och kränka de pressetiska regler vi har åtagit oss att följa”, och kallar det ”en svår men nödvändig balansgång”.

Vilka konkreta riktlinjer har ni haft i den balansgången?

– Till exempel pratar vi med personer i de misstänkta flickornas närhet. Dem har vi valt att anonymisera för att inte identifiera de här flickorna, säger Marcus Ekdahl och fortsätter:

– Genom att berätta detaljer kan vi ge den större bilden av ett system som inte fungerar. Men vi har valt bort väldigt mycket detaljer. VI har bara publicerat en bråkdel av det vi har tillgång till. Poängen är inte att identifiera dem, och inte att slå fast något i skuldfrågan.

Det är fortfarande detaljer om mycket unga personers svåra uppväxter, även om ni inte identifierar dem. Hur har du tänkt om det som utgivare?

– Vi har diskuterat väldigt mycket fram och tillbaka vilka detaljer som är viktiga. Jag sticker inte under stol med att vi kommer väldigt nära. Men tycker att vi landat i en publicering som är respektfull och balanserad utifrån de pressetiska reglerna.

Granskningen påbörjades kort efter mordet och har vuxit efterhand, säger han.

– Vi visste inte vad det här skulle landa i, men händelsen i sig gjorde att vi tidigt lade mycket resurser på att kartlägga både Emilia och de två misstänkta. Efterhand har vi intensifierat arbetet.

Mycket information har varit sekretessomgärdad, vilket gjort flickornas sociala medier till en viktig källa. Både sms och tiktok-videor från den mördade Emilia citeras också i reportaget.

Hur har de anhöriga ställt sig till publiceringen?

– Vi har inte fått några negativa reaktioner av dem vi pratat med. Vi intervjuar några av dem, men också med ansvariga på socialtjänsterna där de här flickorna har figurerat.

Många har hört av sig efter publiceringen, säger Marcus Ekdahl.

– Man tackar för att vi sätter ljuset på ett system som man upplever inte fungerar.

Mordet fick stor uppmärksamhet på tonårstjejsplattformen Tiktok. Har ni försökt nå den publiken med den här publiceringen?

– Ja, där spreds väldigt mycket rykten. Granskningen är inte byggd på ett särskilt sätt för sociala medier, men vi jobbar mot sociala medier också.

Kommentarer

Ett svar till ”HDs utgivare om Landskronamordet: ”Vi har valt bort väldigt mycket””

  1. Jag reagerar på följande formuleringen i artikeln: ”tonårstjejsplattformen Tiktok”. Är Tiktok bara en tjejplattform?

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Annons
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.