HD instiftar nytt fotopris

13 december, 2017

Fotografen Nora Lorek får det första priset ”för betydande bildjournalistik” som delas ut av Helsingborgs Dagblad.

Nora Lorek är en 25-årig fotograf från Göteborg utbildad vid bildjournalistikprogrammet på Mittuniversitetet. Hon har tidigare utsetts till College Photographer of the Year för sitt arbete ”Europeisk djungel”, en skildring av det stora flyktinglägret i franska Calais. Motiveringen till HDs fotopris lyder:

Det finns några få bildjournalister kvar som riskerar mycket för att berätta om andra människors levnadsvillkor. Nora Lorek är en av dessa – med en sällsynt förmåga att i utsatta miljöer bygga relationer över tid skapar hon trovärdighet och tyngd åt sin fotografi. Hennes envisa förhållningssätt att låta värmen, skönheten och humorn trotsa mörkret gör henne till en osedvanligt färgstark bildberättare.

Helsingborgs Dagblads fotopris 2017 går till en djupt humanistisk bildjournalist som utan romantiskt skimmer skildrar vår omvärld.

– Efter att TTs Stora fotopris försvann i fjol finns inget pris till renodlad bildjournalistik längre. Det här är ett initiativ för att belöna just sådan bildjournallistik som borde ha rönt stor uppmärksamhet men beroende på hur medieklimatet ser ut inte gör det, berättar Johan Malmberg, kulturredaktör på HD, i ett mejl.

Prissumman är 25 000 kronor. Vinnaren får också produktionen av en utställning.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies