Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
21 oktober, 2020
FOTO: Privat
Dawit Isaak
Reportrar utan gränser har stöd av tolv internationella människorättsjurister när man idag polisanmäler Eritreas president för brott mot mänskligheten i fallet Dawit Isaak. ”Den tysta diplomatin har sin tid”, säger RSFs Björn Tunbäck.
När diplomatin inte räcker till behöver internationell straffrätt ta över, menar Reportrar utan gränser, som idag lämnade in en anmälan mot Eritreas president, Isaias Afwerki, och landets utrikesminister. De anklagas för brott mot mänskligheten, påtvingat försvinnande och tortyr.
Anmälan är undertecknad av tolv internationella människorättsjurister, bland dem fredspristagaren Shirin Ebadi samt tidigare domaren i Internationella brottmålsdomstolen och FNs högkommissarie för mänskliga rättigheter, Navi Pillay.
Björn Tunbäck i RSFs styrelse konstaterar att FNs särskilda undersökningskommission för Eritrea för fyra år sedan slog fast att brott mot mänskligheten pågår i stor skala i landet.
– Kommissionen bad stater att lagföra de som kan misstänkas för brotten. Det som görs mot Dawit Isaak är ett pågående brott, ett internationellt brott, och Dawit är svensk. Nu kan Sverige följa FN-kommissionens uppmaning.
Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan hösten 2001. I många år har svenska UD hänvisat till ”tyst diplomati”. När den förra anmälan mot Afwerki för brott mot mänskligheten gjordes 2014, ansåg den svenska Riksåklagaren att det fanns skäl att misstänka brott mot Dawit Isaak och att brotten skulle kunna utredas av svensk polis.
Men RÅ avstod efter att ha konsulterat UD, för att inte försvåra Sveriges förhandlingar för att få Dawit Isaak fri.
I dagens anmälan citeras utrikesminister Ann Linde när hon förklarar att Sverige gjort stora ansträngningar, men att Eritrea inte alls kommit dem till mötes. Detta menar Björn Tunbäck öppnar för att RÅ den här gången inleder förunderskning.
Hur bråttom är det?
– Det här skulle ju ha gjorts för 19 år sedan. När man tänker på vad det betyder för honom och hans familj är det helt gräsligt. Den tysta diplomatin har sin tid, Sverige har haft tilltro till den för länge. Men man ska komma ihåg att det bara är regimen i Eritrea som bär skulden, säger Björn Tunbäck.
I somras kom nya uppgifter om att Dawit Isaak fortfarande är vid liv trots 19 år under svåra förhållanden. Vad vet ni?
– Inte mer än att det är det jag hört också. Vi har fått indikationer genom åren, ingen kan veta något säkert, men det här är så säker man kan vara.
12 januari, 2021 |
Det blir ingen brottsutredning mot makten i Eritrea, meddelar åklagaren.
7 december, 2020 | Sveriges tysta diplomati i fallen Dawit Isaak och Gui Minhai ska granskas av en oberoende undersökningskommission, anser riksdagens utrikesutskott.
FOTO: RSF Sverige
27 oktober, 2020 |
En ny rapport från Reportrar utan gränser visar att UD har avstått från att pressa Eritrea, via EU, i samband med att landet beviljats miljardbelopp i bistånd. Flera organisationer vill nu se en parlamentarisk utredning av regeringens insatser.
1 kommentar
9 oktober, 2020 | Europaparlamentet antog igår resolutionen som kräver att Eritrea släpper Dawit Isaak och övriga samvetsfångar fria omedelbart och ovillkorligen.
FOTO: Moderaterna
6 oktober, 2020 |
Fallet Dawit Isaak tas i veckan på nytt upp i Europaparlamentet. Initiativtagare är Moderaterna och Kristdemokraterna. ”Det viktigt att fortsätta hålla trycket uppe”, säger moderate parlamentarikern Tomas Tobé.
FOTO: Privat
23 september, 2020 |
Kurdo Baksi och Journalistens chefredaktör Helena Giertta i debattartikel på 19-årsdagen av Dawit Isaaks frihetsberövande: ”Det är ju horribelt att år efter år tro att tyst diplomati kan frige Dawit Isaak.”
FOTO: Åke Eriksson
15 september, 2020 |
I dag invigdes det - Sveriges och troligen världens första yttrandefrihetsbibliotek, Dawit Isaak-biblioteket, i Stadsarkivet i Malmö.
10 september, 2020 | Malmö stad inviger snart ett yttrandefrihetsbibliotek på Malmö Stadsarkiv. Och det kommer att få namnet Dawit Isaak-biblioteket, efter den fängslade journalisten.
20 maj, 2020 |
Trots coronakris borde Sveriges Radio se till att hålla liv i sin sajt om Dawit Isaak, menar pensionerade SR-profilen Åke Pettersson.
1 kommentar
FOTO: Privat
18 maj, 2020 |
Dawit Isaak-sajten på Sveriges Radio har inte uppdaterats sedan 4 mars.
tilldelas Iwan Bolin-priset 2021.
har anställts på heltid som ledarskribent på ATL, Lantbrukets affärstidning.
blir ny redaktionschef för Sveriges Radios samhällsredaktion.
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 0 kommentarer på sidan.
Kommentera