Gå direkt till textinnehållet

Enkät visar på tuffa arbetsvillkor för bemanningsanställda

Tillgänglighetskrav, lönedumpning, eftersatt kompetensutveckling. Det är tre problemområden i bemanningsbranschen som står i fokus för det fackliga arbetet just nu.

Omöjligheten att planera vardagen. Svårigheten att pussla ihop jobb och småbarnsliv. Stress över att alltid behöva vara på topp. Uppskjutna bostadsköp och familjebildningar. Sämre lön, arbetsvillkor och förmåner. Utebliven kompetensutveckling.

Frustration över att inte kunna göra ett fullgott journalistiskt jobb. Känslan av att alltid behöva hålla sig väl med cheferna. Trötthet efter att inte ha vågat tacka nej till arbete. Upplevelsen av att vara en redaktionell slasktratt som får göra de snabba och trista jobben. Rädslan för att inte få tillräckligt många timmar. Ovissheten över framtiden.

Dystra besked om bemanningsbranschen som kommer från en enkät Journalistförbundet lät göra i höstas. Av 364 medlemmar i förbundets bemanningsklubbar svarade 206. Någon bortfallsanalys har inte gjorts – det kan alltså vara så att de mest missnöjda eller de med mest osäkra villkor har svarat. Men det påverkar i praktiken inte förbundets analys, menar Ulrica Widsell som leder förbundets aktionsgrupp för bemanningsanställda:

– Syftet var att få medlemmarnas egna berättelser om verkligheten. En majoritet har svarat och väldigt många av dem visar på tuffa villkor och orättvisor. Det räcker för mig.

Ulrica Widsell kallar bilden som framträder av enkätsvaren ”nedslående och upprörande”.

–  Jag blir ledsen och förbannad över att så pass många ska ha det så här. Man är utsatt, stressad och pressad att alltid leverera, samtidigt som man ofta lever i stor otrygghet.

Sex av tio som svarat på enkäten är tillsvidareanställda. Övriga är behovsanställda, vikarier eller provanställda. Ulrica Widsell menar att det förekommer missbruk av prov- och visstidsanställningar vilket försvagar argumentet att bemanningsföretagen ger anställningstrygghet.

Bara drygt var fjärde av de svarande har en fast månadslön medan varannan har garantilön (som motsvarar ungefär 80 procent av en heltidslön och betalas ut oavsett om man är uthyrd eller inte). Många har svårt att förklara hur deras lön räknas ut.

Just lönerna är en av flera punkter som aktionsgruppen nu vill fokusera på; både i de kommande centrala avtalsförhandlingarna och på lokal nivå. Dels är lönekonstruktionerna ofta för krångliga, dels är lönedumpning vanligt, säger Ulrica Widsell.

–  Som inhyrd får man ofta flera tusenlappar lägre lön än de fast anställda på samma arbetsplats.

Av de många hundra kommentarer som lämnats i enkäten framgår att många är missnöjda med otryggheten och oförmågan att planera. Enligt bemanningsavtalet behöver anställda som inte har jobb en viss dag finnas tillgängliga fram till klockan 15. Men eftersom många pass är kvällar och nätter innebär det att man måste ha beredskap att jobba i princip dygnet runt, menar Ulrica Widsell.

– Den här ständiga tillgängligheten är också något vi vill reglera tydligare.

Ytterligare ett prioriterat område är kompetensutvecklingen för bemanningsanställda, som anses eftersatt om inte obefintlig. Trots att inhyrda journalister förväntas ”kunna allting”, som en röst i enkäten uttrycker det, nekas de ofta kompetensutveckling.

Alla bemanningsanställda är förstås inte missnöjda. Fast anställda som slipper hatta runt på olika redaktioner upplever till exempel en större trygghet än man hade som vikarie på samma me­dieföretag. Tre av fyra i enkäten byter sällan eller aldrig arbetsplats/arbetsuppgifter. I maj börjar förhandlingarna om nya bemanningsavtal, men minst lika viktigt är det lokala arbetet som sker på de tre klubbarna vid Kompetens i Skåne, Marieberg Media och Mediakompetens, menar Ulrica Widsell.

– I aktionsgruppen jobbar vi mycket med att stärka och engagera deras arbete. Vi har ovanligt starka klubbar för att vara i bemanningsbranschen, det är lite unikt. Stödet till dem från arbetsplatsklubbarna har också betytt mycket.

 

Röster ur enkäten:

”Om man tackar nej till jobb får man känslan av att man upplevs som besvärlig och illojal.”

”Man har lägre i tak för att uttrycka åsikter om hur arbetet funkar.”

”Personligen jobbar jag sämre under osäkra förhållanden, att inte ha en fast arbetsplats eller arbetsredskap …”

”Jag ser ingen framtid […]. Risken att bli utnyttjad och utbränd är alltför påtaglig.”

”Jag vet aldrig när jag ska jobba eller vilka
tider.”

”Jag har inga möjligheter att utföra självständig granskande journalistik eftersom det inte finns någon kontinuitet i arbetet.”

”Till och med en fikarast kan kännas jobbig att ta ibland.”

”I de flesta andra branscher har konsulter hög­re arvode på grund av sina osäkrare arbetsvillkor. Men inte i mediebranschen.”

”Villkoren gör att jag mår dåligt, presterar sämre och sedan mår dåligt för det.”

 ”Jag funderar på att byta bransch. Arbetsvillkoren är helt oacceptabla.”

 

Fakta/Uthyrningsföretag med kollektivavtal

  •  Journalistförbundet har ett kollektivavtal för bemanningsanställda med Medieföretagen, för anställda på Kompetens i Skåne, Media Resurs och Marieberg Media, samt ytterligare ett avtal med Mediakompetens (som inte tillhör Medieföretagen).
Fler avsnitt
Fler videos